Thursday 17 October 2013

Magiska Malmö

Har ikväll varit på författarpanel på Kirsebergsbiblioteket. Författarna var Nene Ormes, Pål Eggert och Viktor Algren. Temat var "Magiska Malmö". Panelen modererades av Socialistsimon, bokmässe-bokbloggsambassadör och tillika malmöfandom-dude.

De fantastiska författarna; Viktor, Nene och Pål. Foto taget av Frida!

Det var helt fantastiskt! Jag (som inflyttad norrlänning) sympatiserade starkt med Viktors och Nenes upplevelser av Malmö som stad, från "nyinflyttad" point-of-view. Nene beskrev speciellt hur hon fäst sig vid arkitekturen och hur olika de olika tidsåldrar blandas i husfasaderna, och Pål beskrev hur staden är som en labyrint där man går runt ett hörn och så kommer man in på nya underliga vägar man inte visste fanns. Det var också kul att höra dem resonera kring urban fantasy och vad som inspirerat dem att skriva, och att skriva om Malmö. Men mest älskade jag nog att lyssna på deras beskrivning av själva författande-processen, och som vanligt fick jag det där suget efter att skriva vidare på mitt Mästerverk (15 years in the making).

Ni som läst min blogg ett tag vet att jag har stalkat Nene och Pål ett par år nu. Nene har skrivit "Udda verklighet" samt "Särskild", Pål har skrivit "De döda fruktar födelsen" och har nyligen också kommit ut med "Borde vara död". Håller på att läsa Borde vara död just nu, recension kommer inom kort.

Viktor Algren var dock ett nytt namn för mig. Han har kommit ut med boken "Han åt mitt hjärta" som han beskriver som litet av en roadmovie i bokform som tar avstamp i Malmö. Den handlar om homosexuella varulvar samt om ideologiska konflikter mellan SD-folk och anti-SD-folk. (Tycker den verkar riktigt intressant! Det är jätteintressant när författare väljer att skriva om det politiska klimatet och blanda det med fantasy eller science fiction. Eller när man blandar socialrealism och fantasy, som Pål Eggert gör då han berättar om sin Sebastian som jobbar som socialarbetare på ett hem för missbrukare på Hisingen i Göteborg.)

Detta har också inspirerat mig till nya höjder i mitt kommande inlägg om "Pildammsparken i litterärt avseende". Se Kulturloggens inlägg om Landet-runt-bloggathon.

5 comments:

Viktor Algren said...

Nu hoppas jag verkligen att "Han åt mitt hjärta" lever upp till förväntningarna!

Fia said...

Det tror jag säkerligen! En kompis kommenterade bilden av er på Facebook och skrev "Läs honom genast om du inte redan gjort det." Bådar gott!

CJ Håkansson said...

Pål är alltid rolig att prata med.

Fia said...

Det är han!

Geertrude Plogt Ook said...

Interresting thoughts