Wednesday 27 October 2010

Pocket & påhitt - frågor och svar

Nu har Pocket & Påhitt kört igång och jag är litet sen med att rapportera in - ber om ursäkt för det! Det är dags att berätta litet om mig för min bokvän. Av det jag läst hittils verkar det som vi är direkta motsatser vilket kan bli litet skoj (jag älskar fantasy men ogillar Sagan om ringen... och så somnade jag då jag läste Siri Hustvedt).

Vilken genre eller författare gillar du bäst?
Jag gillar All Things Romantic. En period läste jag bara Maeve Binchy, en annan period blev det mycket Nora Roberts. Har fastnat för irländska och brittiska författarinnor (Tamara McKinley, Marian Keyes, Jane Austen, Brontësystrarna mfl). Har inte läst så mycket sådant på sistone dock...

Läser mycket historiska romaner, älskar riddarhistorier och övernaturliga element. Är främst fantasynörd, men på sistone har jag även börjat läsa en hel del science fiction även om jag är rätt ny på den genrén. Startade en SF-bokcirkel i april 2009, har antecknat vilka böcker vi läst och vilka vi vill läsa här.
Steampunk är en annan favorit (tänk League of extraordinary gentlemen).
Är inte för intresserad av tråkiga tänkarböcker, det ska vara lätttillgänglig underhållning. Eller genuint BRA böcker, oavsett genré. Är ute efter en verklighetsflykt.
Vilken genre eller författare är du nyfiken på?
Är litet nyfiken på.... Johan Theorin, Lisa Jewell - The Truth About Melody Browne (2009), After The Party (2010). Jeanette Winterson - Oranges are not the only fruit, Selma Lagerlöf, H.P Lovecraft, Arthur Conan Doyle, Carrie Ryan - Forest of hands and teeth, Anders Björkelid.

Vad har du läst, men tänkt "Aldrig mer!" om..?
Höll på att somna då jag läste Siri Hustvedt. Sen så har jag lärt mig den jobbiga vägen att böcker om socialfall och samhällskritik inte är min kopp av te. Har dock läst Tawni O'dells Avvägar och gillade den. Kan någon gång var hundrade år få för mig att läsa en deckare. Kommer inte ihåg när jag gjorde det sist.

Finns det någon författare som du samlar på? Har du allt?
Neil Gaiman är förstås alltid bra. Här har jag läst Stardust, Neverwhere, The graveyard book, Coraline. Har även American Gods hemma, har inte läst. Har det mesta av Marian Keyes och Lisa Jewell. Maeve Binchy har jag läst det mesta av, lika med Nora Roberts.

Finns det någon lista publicerad, över vad du har läst genom åren?
Läst 2010, 2009, 2008. Böcker jag har i min bokhylla (något ouppdaterad) och böcker jag och min SF-bokcirkel läser och vill läsa.
Annat litterärt, värt att veta..?
Jag älskar att få drömma mig bort, gärna till medeltiden eller den viktorianska eller georgianska eran, eller till en framtida utopi. Dystopier kan vara intressanta med! Jag är en riktig anglofil och läser mer på engelska än på svenska. Har dock ett häpnandsväckande glapp när det gäller klassiker (förutom Jane Austen).
Vad äter du för godis?
Just nu är jag inne i en nyttig fas. Äter gärna mörk choklad, cirka 70 %. Gillar choklad med mint eller schweizernöt. Tycker om dillchips, ostkrokar, polkagrisar, saltlakrits, mint. Har svårt för surisar och segisar och skummisar. Viol avskyr jag. Samma med kanel.

Naturgodis - ätbart eller inte..?
Provade det men föll inte för det.

Dricker du te eller kaffe? Favoriter? Odrickbart?
Både och! Jag gillar fruktte och grönt te är också gott (speciellt orientsorten som smakar litet lakrits...) Jordgubbste går åt i stora mängder.


Odrickbart? Skulle väl vara sådana där roibosteer med kanel, ingefära, sånt där.

Hobby?
Gosar med mina två söta katter. Spelar brädspel och kort. Följer massor med tv-serier. Bland annat NCIS, How I met your mother, Big Bang Theory, Torchwood, Warehouse 13, Bones. Slukar filmer, är konstant kund på hemmakväll och har väl sett allting de har i romantisk väg.

Favoritfilm?
Alla baserade på Jane Austens böcker och systrarna Brontës böcker. PS I Love You, Star Trek, Watchmen, Dogma, Moulin Rouge. BOATS kan vara bra, musikaler kan vara uppskattade...

Favoritmusik?
Mycket irländska ballader just nu. The Pogues, Flogging Molly, Frances Black. Gillar även rock, Bruce Springsteen mfl. Gitarr i det stora hela brukar uppskattas. U2, Takida, Creed, Creedence Clearwater Revival... mfl mfl
Stjärntecken?
Tvilling. Kreativ men slutför aldrig mina projekt. Social som få.

Favoritfärg?
Vit, grå, beige, brunt, svart. Stilrent och naturfärger! Och så älskar jag höstens sprakande färger...

Samlar du på något?
Filmer! Har väl alla Jane Austen-filmer nu tror jag. Uppskattar även nördiga prylar. :)

Om jag skulle uppmuntra min bokvän i någon riktning?
Så skulle jag be henne skicka en höstmysig bok. Gärna med kärlek, gärna lagom lätt att ta sig igenom, gärna av någon författare jag inte har läst innan. Kanske detta är tillfället då jag hittar min nya favoritförfattare? Gå på magkänslan, vad säger den dig? Finns det någon jättebra bok som du vill rekommendera? Jag är öppen för förslag! Och hoppas du får en rolig utmaning med att plocka ihop ett paket åt mig! :)

5 comments:

Cissi said...

Vad superbra att få se dina svar! Jag tror att vår gemensamma nämnare kan vara Maeve Binchy, Marian Keyes (älskade bl.a. Sushi för nybörjare) och Nora Roberts (har varit lite sugen på att köpa Blå dahlia men har inte gjort det). Jag har spanat på dina tidigare svar och fått lite hintar om vad du gillar och inte gillar så lite har redan blivit inköpt (fast ingen bok än). Imorgon ska jag se till att få iväg en bokbeställning. Nu vet jag ju lite mer vad du faktiskt önskar dig. Spännande!

Anonymous said...

Tvingade inte vi dig att läsa en deckare? Just det (har kollat lite bland mina cirkelinlägg) Denise Mina! Du gav den en tvåa.. Hihi...

Fia said...

Cissi: Låter mycket bra! Jag är redan supernyfiken!
Fullbokhylla: Ja just det ja! Vad gav du den? :)

Cissi said...

Fia: Jag har svarat på din fråga nu hos mig (ifall du inte redan sett det). Hoppas det ger lite ledtrådar. Jag vet inte själv varför jag läst av så många svenska författare, det är inte alls så att jag känner att jag föredrar det. Och jag hoppas på något som inte är en deckare... :-).

Fia said...

Cissi det låter bra! ;)