Sunday 20 December 2009

SF-bokcirkeln: Anders Björkelid - Ondvinter

Anders Björkelid är vår svenska David Eddings!

Så kan det låta om denna nya bokserie, Berättelsen om Blodet. Ondvinter är den första delen av fyra i den nya fantasysagan som handlar om tvillingarna Sunia och Wulf. De växer upp på en enslig bondgård med sin far, spenderar sina dagar med att sköta om gården och då och då ger de sig ut i skogen för att lägga snaror och jaga småvilt.

En dag stöter Sunia och Wulf på en underlig vessla som de fångat i sin snara. Vesslan visar sig vara en vätte och han berättar att de är av Blodet. Tvillingarna släpper vesslan fri och han tackar dem med att berätta en gåta om en cirkel fylld av skator. Förvirrade av mötet försöker Sunia och Wulf få reda på mer om sin härkomst, men deras far vill inte kännas vid några frågor om den saken. Saker och ting blir ännu mer svårbegripliga då en främling kommer hem till dem och pratar med deras far på ett främmande språk. Sunia och Wulf börjar ana att deras far har en hemlighet...

Så sätter Berättelsen om Blodet igång. Vi i bokcirkeln hade generellt en positiv upplevelse av boken, om än en del tyckte den saknade en krok i början, eller stördes av särskrivna och barnsliga namn. Då boken kom igång flöt handlingen på i bra takt och jag sträckläste den för att den var spännande. Det är en tacksam bok att läsa eftersom den är kort, lättläst och okrånglig. Helt enkelt prestigelös, men superb i sin enkelhet. Barn eller ungdomsbok må vara, detta är en bok som likt Harry Potter-serien kan läsas av alla åldrar. Björkelid vill göra en originell story och det har han lyckats med genom att använda sig av svensk folktro. Anders Björkelid säger själv att han vill vara hemtam och omedelbar, och det tycker jag är en bra beskrivning av denna bok.

Jag ger den en klar femma!

Vad tyckte resten av gruppen då?
K: 4,5
N: 3
S: 3
CG: 4

8 comments:

Maria said...

Jag tyckte att den var mycket bra. Språket, stämningen, mytologin,vi-perspektivet i början... Det enda minuset är väl att handlingen är så standardfantasy.

Anders Björkelid said...

Hej

Tack för de vänliga orden. Sådant värmer att läsa.

Jag tycker överlag att man som författare kanske skall hålla fingrarna borta från att kommentera sådant här, men det finns någon lokalpatriot i mig som måste ut. Så – mot bättre vetande:

Inte har jag särskrivit namn. Sådana som Ubbas Martin eller Kniv Mats skall skrivas just så. Det rör ju sig inte om tillnamn, utan om gårdsnamn. Är det ett tillnamn är saken givetvis en annan. Som i Kist-Majas fall.

Kniv är för övrigt ett autentiskt gårdsnamn från min hembygd. Jag minns fortfarande med värme Kniv Nils som tog hand om vår psykotiska kalkon en sommar, trots att den hela tiden anföll honom.

Nu skall jag hålla tyst. Ledsen att jag lade mig i.

Fia said...

Maria: Vad kul att du också gillade den!

Anders: Inte varje dag som författaren till boken man recenserar kommenterar! Vad roligt! Tack för att du klargjorde "särskrivningen", jag är säker på att killen som yttrade det nöjer sig med din förklaring. Men vi väntar med spänning på tvåan - när kommer den ut??

Anders Björkelid said...

Hej Fia

"Eldbärare" kommer ut i mars. 22:a mars påstår en del källor på nätet. Jag minns inte om förlaget sagt något exakt datum.

Jag är minst lika spänd själv på att se reaktionerna på tvåan. Den är nog rätt olik den första boken, samtidigt som det inte direkt är något stort steg. Mitt mål är att alla fyra böcker skall ha en egen ton – vi får se om det lyckas.

(Inte var jag tyst, som jag sa att jag skulle vara. Skall försöka nu. Har bara så svårt för att inte svara på frågor.)

Fia said...

Jag förstår att du inte vill bemöta allt som skrivs, det kan bli litet tröttsamt i längden med tanke på mängden recensioner som förekommer, men jag är hur som helst glad att du har bemött min eftersom jag verkligen gillar boken. Jag blev ärligt talat deprimerad över att inte ha fortsättningen i handen då jag slutade med ettan. Tålamod är inte min största dygd! Det ska bli riktigt intressant å se åt vilket spår den andra boken går eftersom du säger att den kommer ha en annan ton. Lycka till!

JL said...

Går det bra med allt?

JL said...

Går det bra med allt?c

Anonymous said...

Världens bästa bok!!!!!!!!!!!


Astor 11 år