Sunday 20 September 2015

Sagan om Turid - Kungadottern


Jag brukar inte ta emot recensionsexemplar längre för att min läsning är väldigt sporadisk och det är få böcker som jag tagit emot som faktiskt blivit recenserade, vilket är trist för dem som skickar ut dem och trist för mig som inte lever upp till förväntningarna. Men när jag fick erbjudandet om att få ett rec.ex. av Elisabeth Östnäs vikingafantasy i young adult-skrud kunde jag inte tacka nej, för den har jag längtat efter att läsa ända sen Elisabeth Östnäs började twittra om att hon skrivit den. Tack Berghs förlag och Elisabeth!


"Sagan om Turid - Kungadottern" är den första boken i en serie som handlar om den unga kvinnan Turid under den sena vikingatiden. I den lilla by där Turid växer upp är tillvaron karg. Turid drömmer om att resa och se världen, men hennes far och styvmor Ingeborg har bestämt att hon snart ska gifta sig och bli drottning. Ingeborg har också bestämt sig för att Turid ska bli en völva, som Ingeborg själv. Saker ställs på sin spets då vintern kommer till byn och svälten härjar, och Turid måste ta makten över sitt eget öde.

Detta är en otroligt välskriven historia. På ett fåtal meningar i första kapitlet lyckas Elisabeth Östnäs inte bara lägga grunden för miljön och tiden utan skapa djupt sympatiska karaktärer. Turid är en underbar ung kvinna med stor vilja, och hon och familjens öden har berört mig djupt. Jag älskar också språket som är enkelt och är vackert och gör att man sugs in i historien direkt. 

Att få läsa om vikingatiden är också efterlängtat! Mer av detta, omedelbums!

Jag kan dock tycka att omslaget är något missvisande, det ger intrycket av att detta är en barnbok men den är knappast lämplig för små barn då den stundvis är ganska mörk och blodig. Jag läste den med stor behållning som vuxen och kan rekommendera den för alla mina vänner, yngre som äldre. Läs!

3 comments:

Helena (Fiktiviteter) said...

Håller med om allt - så väldigt bra bok det här! Omslaget är lite problematiskt då det kan locka lite för unga läsare och skrämma bort de som, liksom jag först, tror att det är en barnbok. Väl innanför pärmarna finns inget att klaga på.

Fia said...

Kul att du gillar med! =)

Västmanländskan said...

Den har vi här hemma nu. Ska läsa den först och se om den är ok att läsa högt för dottern.