Sunday, 27 September 2015

Jag och Oakfairy läser om Sagan om det magiska landet Deverry

Jag har varit "in the zone" och läst och recenserat Incidenten i Böhmen, Sagan om Turid och Sorcerer to the crown, så därför skriver jag detta lite sent omsider. Som Oakfairy har nämnt så tänker vi ge oss på en omläsnings-utmaning, och ni får gärna haka på om ni känner er manade!

Vi återvänder till en av våra gamla favoriter; Katharine Kerrs Sagan om det magiska landet Deverry, en sword and sorcerer-fantasy med keltiska inslag.

Första gången jag läste Deverry-serien var 2008, då jag var nyinflyttad i Skåne. Efter att jag slukat de 12 första delarna på svenska (översatta av Johan Frick som jag numera känner!) rusade jag och köpte bok nr 13 och 14 på på engelska, eftersom de inte skulle bli översatta. Den sista boken kom ett år senare, 2009, och jag köpte den men det blev aldrig så jag läste den eftersom jag började bli lästrött då.

Jag tänkte att det skulle vara kul att börja om och har skaffat alla böckerna på engelska, medan Hanna kommer läsa dom tolv första på svenska. Häng med oss på en magisk resa genom dweomer och wyrdar!

Hämtat från Wikipedia:
Silverdolken (utkommen 1995 på svenska, originalet, Daggerspell, 1986 på engelska)
Safirringen (1995; Darkspell, 1987)
Draktronen (1996; The Bristling Wood (UK), Dawnspell (USA) - 1989)
Häxvargen (1996; The Dragon Revenant (UK), Dragonspell (USA) - 1990)
Alvblodet (1997; A Time of Exile (UK/USA), 1991)
Järtecken (1997; A Time of Omens (UK/USA), 1992)
Hökvingar (1998; Days of Blood and Fire (UK), A Time of War (USA) - 1993)
Korptider (1998; Days of Air and Darkness (UK), A Time of Justice (USA) - 1994)
Storkonungen (1999; The Red Wyvern (UK/USA), 1997)
Blodsfränder (1999; The Black Raven (UK/USA), 1999)
Elddraken (2001; The Fire Dragon (UK/USA), 2001)
Guldfalken (2006; The Gold Falcon (UK/USA), 2006)
(ej på svenska) The Spirit Stone (2007).
(ej på svenska) The Shadow Isle (2008).
(ej på svenska) The Silver Mage (2009) är den sista boken i serien.

Zen Cho - Sorcerer To The Crown

Zacharias Whyte, the Sorcerer Royal of Great Britain, is having a difficult time. Not only is he a freed slave, adopted by the last Sorcerer Royal, and disliked by the very same Society of the Unnatural Philosophers he now leads, but Englands magical stocks are ebbing and everybody blames him for it.

As a way to leave town for a bit, he goes to a school of gentlewitches to give a speech about magic. There he cross paths with Prunella Gentleman, a chockingly pragmatic and forward young lady with a certain talent for casting spells and hexed. She was brought by her father to England from India as a young child. Shortly thereafter, her father died and left her in the care of mrs Dauberney, the owner and headmaster of the school. Prunella one day discovers a family secret, and is at the same time made aware of her caretakers disinterest in her. She decides to make a better life for herself, and turns to Zacharias for help.

This book is a great victorian fantasy-adventure, in the style of Jane Austen, but with dragons and other magical creatures in the style of Naomi Novik. It is a great read, fast paced and witty, full of vivid characters, women with agency, people of different colour. She's lending her voice to the people who were enslaved or colonized by Britain in the 18h century, giving us a side of the story we've never heard before.

She even uses magical abilities as a metaphor for women's issues, when the white men state that "women's bodies are to fragile for magic, that they are too nonsensical to learn thamaturgy", ecchoing the words of that time used in other contexts, when women was told it was unnatural for them to aspire to learn skills and do things on their own.

And then she proves them wrong.

I truly loved this book, and you should all read it!

If my review is not enough to persuade you, here's Anna Bark Perssons review too. Listen to Anna.


Sunday, 20 September 2015

Sagan om Turid - Kungadottern


Jag brukar inte ta emot recensionsexemplar längre för att min läsning är väldigt sporadisk och det är få böcker som jag tagit emot som faktiskt blivit recenserade, vilket är trist för dem som skickar ut dem och trist för mig som inte lever upp till förväntningarna. Men när jag fick erbjudandet om att få ett rec.ex. av Elisabeth Östnäs vikingafantasy i young adult-skrud kunde jag inte tacka nej, för den har jag längtat efter att läsa ända sen Elisabeth Östnäs började twittra om att hon skrivit den. Tack Berghs förlag och Elisabeth!


"Sagan om Turid - Kungadottern" är den första boken i en serie som handlar om den unga kvinnan Turid under den sena vikingatiden. I den lilla by där Turid växer upp är tillvaron karg. Turid drömmer om att resa och se världen, men hennes far och styvmor Ingeborg har bestämt att hon snart ska gifta sig och bli drottning. Ingeborg har också bestämt sig för att Turid ska bli en völva, som Ingeborg själv. Saker ställs på sin spets då vintern kommer till byn och svälten härjar, och Turid måste ta makten över sitt eget öde.

Detta är en otroligt välskriven historia. På ett fåtal meningar i första kapitlet lyckas Elisabeth Östnäs inte bara lägga grunden för miljön och tiden utan skapa djupt sympatiska karaktärer. Turid är en underbar ung kvinna med stor vilja, och hon och familjens öden har berört mig djupt. Jag älskar också språket som är enkelt och är vackert och gör att man sugs in i historien direkt. 

Att få läsa om vikingatiden är också efterlängtat! Mer av detta, omedelbums!

Jag kan dock tycka att omslaget är något missvisande, det ger intrycket av att detta är en barnbok men den är knappast lämplig för små barn då den stundvis är ganska mörk och blodig. Jag läste den med stor behållning som vuxen och kan rekommendera den för alla mina vänner, yngre som äldre. Läs!

Wednesday, 16 September 2015

Incidenten i Böhmen

Min självdisciplin vad gäller läsning har varit otroligt dålig under och efter sommaren, mycket på grund av att så mycket spännande händer på internet! Är fortfarande uppe i varv efter sommarens alla kongresser, och planerar nu framåt för denna höst och nästa års kongresser. Det har tisslats och tasslats på alla sociala medier, det har mailats, det har Facebookats, jag har spammat Twitter med memes. Men jag längtat efter läsningen. Som jag har längtat. 

Efter Archipelacon började jag läsa Thomas Årnfelts Incidenten i Böhmen, som jag köpte på plats på Åland. Jag jagade också ifatt Thomas och tvingade honom signera den åt mig på en fest där. That's how I roll... 



Nu har jag läst färdigt boken! Det blev en väldigt långsam läsning, trots att det var en väldigt tunn bok. Det har absolut inte något med boken att göra, utan beror alltså på min icke-existerande koncentrationsförmåga. Det är snarare bokens förtjänst att jag fortsatte, den var lättläst och spännande och väldigt bra.

Incidenten i Böhmen (som förövrigt är en snygg titel) handlar om Maximilian och hans tjänare Bertuccio som får i uppdrag av inkvisitorerna i Rom att leta rätt på en grupp jesuiter som försvunnit någonstans i Böhmen. De följer jesuiternas spår till en by i Böhmen, tar in på krogen och börjar utforska och förhöra invånarna.

Maximillan träffar Baronessan Magdalen, ägaren till slottet bredvid byn, och blir i egenskap av lågadel inbjuden till att bo hos henne medan han genomför sin utredning. Detta gillas inte av greven von Birgen, som äger grevskapet bredvid och är mitt i ett försök till att uppvakta Magdalen. Maximillian och Bertuccio inser snabbt att något inte står rätt till med von Birgen. Samtidigt börjar mystiska saker hända, en kvinna försvinner, och de hittar nedgrävda lik. Och någon för en vetenskaplig journal där den beskriver olika experiment som den gör med mänskliga försöksobjekt...

Detta är en underbar historia med gotiska drag. Den har delvis en dagboksform, vilket för tankarna till Stoker, Shelley och Lovecraft. Språket känns stilfullt och passande för tiden som det utspelar sig. Jag gillar verkligen karaktärerna Bertuccio och Elsa, vet inte om jag gillar Magdalen, jag får inte riktigt grepp om henne. Maximillian är nog det största mysteriet dock. Bit för bit under bokens gång får vi reda på mer om hans bakgrund, men bara brottstycken som man får försöka pussla ihop till en händelse. Jag gillar hur subtilt saker framställs. Det gäller att inte missa tonlägena i boken, för då riskerar man att tappa viktiga bitar av pusslet.


Detta är en spännande läsning och jag ser fram emot mer av Thomas!