Saturday 2 May 2015

No moar drama!

Just kidding, alla älskar drama! AMIRITE?


Nu pratar vi kostymdrama förstås. The whole cha-bang. Empireklänningar, turnyrer, korsetter, kravatter, handskar och frackar. Och hattar, glöm inte hattarna! Mest gillar jag kostymdraman som baserar sig på Jane Austen, och det beror på att jag fullkomligt ääälskar henne. Jag äger alla filmerna, har flera versioner av dem, och så fort en ny filmatisering görs som bygger på något av hennes verk så kastar jag mig över det. (Därför är det lite pinsamt att jag väntade så länge med att läsa Stolthet och fördom och Mansfield Park.)

Min favorithjältinna inom kostymdrama är Emma. Don't get me wrong, jag älskar verkligen BBC-miniserien Stolthet och fördom från 1995, but...
Lizzie Bennet is tolerable but not interesting enough to tempt me.

Vilket Emma-kostymdrama gillar jag mest då? Jag gillar den med Gwyneth Paltrow, den är rolig och lättsam, och Jeremy Northam gör en mjukare och mer kärleksfull Knightley än Mark Strong, samtidigt gillar jag den med Kate Beckinsale och Mark Strong med, och kikar på den då och då om jag vill ha den lite mörkare och allvarligare versionen. Men mest gillar jag nog miniserien med Romola Garai och Johnny Lee Miller, och underligt nog är detta den av de tre favoriterna som jag inte har hemma. Måste ordna det omedelbums!

Dock har jag nyligen sett Emma Approved, en modern adaption av boken där Emma och Knightley driver ett eventföretag med en sidebusiness som innebär självhjälps-konsultationer, och DEN... DEN är asbra! Se den, den finns gratis på youtube. Kommer ett inlägg om den snart också!

Förutom Austen så tycker jag om Charlotte Brontës Jane Eyre, som är en mörk och gotisk och egentligen lite skrämmande historia. Fast även här föredrar jag miniserien, gjord 2006 med Ruth Wilson och Toby Stephens, där Mr Rochester inte porträtteras lika mycket som en galning.
.
Kostymdrama är dock så mycket mer än bara Austen och Brontësystrarna.. Namnet kostymdrama syftar till att skådespelarnas kostymer är viktiga för filmen, så viktiga att varje detalj ska göras korrekt för att det ska finnas en autenticitet av den avsedda tidsperioden i filmen.

Det kan till exempel röra sig om kolonial/amerikanska inbördeskrigs-draman som True Women, Nord och Syd, Borta med Vinden. Ofta utspelar sig dessa filmer i den amerikanska södern, men ett exempel som skiljer sig åt är dom underbart mysiga Unga kvinnor och Anne på Grönkulla, som jag säkerligen sett 1000 gånger

Sen har vi historiska kostymdraman. Young Victoria. Elizabeth. Marie Antoinette. Becoming Jane. Joan of Arc. Biografiska draman, if you will. Inte riktigt min kopp av te, även om jag älskade Outlander.

Sen har vi förstås Charles Dickens och Thomas Hardys klasskritiska draman, mer viktorianska än något annat. Little Dorrit är en personlig favorit (av Dickens) som jag skrev ett väldigt passionerat inlägg om för ett tag sedanFar from the maddening crowd  och  Mayor of Casterbridge är två favoriter av Hardy, dock har jag inte skrivit något om dem tidigare (typiskt).

Sen finns det förstås en hel del moderna adaptioner av samma böcker som även blivit kostymdraman, så som Bridget Jones dagbok, Clueless, Baz Luhrmanns Romeo och Julia, Och youtube-serierna så som Emma Approved  och Lizzie Bennet Diaries. Det är ju inte riktigt kostymdrama, så jag kommer ta och skriva mer om dem i ett annat inlägg.

Vad tycker du dig se för teman inom kostymdraman? Och vilken är din favorit-Emma? Har du sett någon annan version än de jag har nämnt? Kommentera gärna!

Här är några kostymdraman jag skrivit om för andra bloggar:
Tom Jones 
Krig och fred

Sist men inte minst, om man gillar Jane Austen:
Jane Austens bokklubb

Några bra sf/fantasy i bokform:
The Magician and Mrs Quent
Price and prejudice and zombies
What would Jane Austen do,

Icke-sf/fantasy:
Me and Mr Darcy
Cranford

Det här inlägget är en del av Vildvittras Kostymdramahelg.

7 comments:

Mrs E (ibland Grefvinnan) said...

Underbart inlägg med massvis av fina tips för en Austenälskare, tyvärr har jag ju svårast för just Emma och gillar endast Clueless-versionen :-)

Hade du gillat historiska kostymdraman så hade jag tipsat om att komma upp hit till Tjolöholms slott där de har en utställning av de kostymer som var med i Elizabeth-filmen. http://www.tjoloholm.se/aktuellt/elizabeth/

Fia said...

Tack för tipset! Jag är mer för tidsandan och romantiken än själva kostymeriet, men det är ett bra tips och kanske andra som läser detta blir inspirerade :)

Nahal said...

Jag har personligen aldrig varit så förtjust i Emma, men jag vill verkligen se Emma Approved!
Såg Lizzie Bennet Diaries, och håller med att den var lite jobbig i början, men artade sig. Om inte annat har Lydias karaktär aldrig varit så bra som nu =)

Helena (Fiktiviteter) said...

Är också väldigt svag för Emma i alla olika varianter, kan inte riktigt välja favorit men tv-serien ligger bra till. Måste se Emma approved, tack för tipset!

Fia said...

Det jag gillar med Emma är nog just hennes resa, från att tro att hon vet allt, till att bli lite osäker, till att bli fullkomligt förkrossad, till att bli bättre och göra rätt. Och så gillar jag hennes och Knightleys resa. De är vänner från början, käbblas och retas på ett sätt som är väldigt familjärt, vilket jag tycker är urgulligt.

Maria said...

"Men mest gillar jag nog miniserien med Romola Garai och Johnny Lee Miller"

Elementary-Sherlock! Måste kolla in den. :)

Fia said...

Maria, du kan checka in Mansfield Park från 1999 med, om du vill, för han är med där också! :)