Saturday 2 May 2015

Lizzie Bennet Diaries

Jag är troligtvis sist på bollen som uppmärksammar detta nu, men jag måste bara slå ett slag för The Lizzie Bennet Diaries och Emma Approved. Det finns så många filmatiseringar av Stolthet och fördom och Emma, allt från klassiska kostymdraman, kostymdrama i miniserieformat, kosymdrama i modern tappning så som Bridget Jones-filmerna, Clueless, etc etc. Det är svårt att tro att man göra en modern adaption till och få det att kännas nytt och fräscht. Men så kom dessa youtube-serier omskapade de kära verken på nytt. Och eftersom jag har varit hemma i veckan med förkylning och feber har jag hunnit sluka dem både i två maraton-sittningar. 

Detta inlägg kommer handla lite grann om mina tankar kring Lizzie Bennets Diaries.

Serien utspelar sig från början mest i Lizzie Bennets sovrum. Lizzie Bennet är en student inom media som skapar en video-logg (vlogg) där hon, hennes systrar och hennes vän Charlotte pratar om sina liv, och då och då klär ut sig och spelar upp sånt har hänt utanför kameran och som driver storyn framåt. 
Även om det är ett intressant koncept så blir det lite av en enmansshow, och en mindre smickrande sådan. Lizzie tenderar att framstå som en något arrogant och hånfull person, till skillnad från bokens Lizzie som är mer avmätt, dignified och cool. Och då tappar den lite av det som gör historien så bra; balansen mellan Darcy och Lizzie. 


Om man håller ut genom den första biten så belönas man dock med en väldigt underhållande par av systrar. That's right - Jane och Lydia! Speciellt Lydia som passar superbra i modernt format, med sina OMG! WHAAAAT?!, PERF och ADORBS. Det verkar onekligen som en sak inte förändrats på 200 år, och det är ungdomar och deras flamsighet. Här är ett perfekt exempel, som inte ens är speciellt spoilery. 
Det dröjer ända till det 60:e (av 100) avsnitt innan Darcy ens dyker upp i rutan, och även om han dyker upp på ett väldigt humoristiskt sätt så kompenserar det inte för det faktum att man totalt misslyckats med att modernisera Darcys och mr Collins tal, som känns väldigt stelbent och opassande för det format som man har lagt fram. (Man vänjer sig dock något.)


Serien blommar upp när Darcy och Lizzie haft sin första online-dust, och det får också serien att leva upp lite mer. Så, all in all, serien har en stapplande början men växer och blir underhållande och bra.

Det var allt om Lizzie Diaries för denna gång, Snart kommer också ett inlägg om Emma Approved!

No comments: