Saturday 13 February 2010

SF-bokcirkeln: Yiddish Policemen's Union

Michael Chabon har målat upp en alternativ värld där judarnas hemland inte är Israel utan Sitka, Alaska. Allting har gått litet annorlunda efter andra världskriget och judarna har skapat sin egen lilla värld i den kalla norden, en värld de nu måste ge upp för amerikanerna. Endast 3 % av judarna får stanna kvar medan resten måste finna sig nya hem på andra platser i världen.
Meyer Landsman, jude och polisman, vaknar upp av att hyresvärden knackar på hans dörr. Det har skett ett mord i byggnaden där Landsman bor. Den judiska poliskåren har fått besked om att den ska avvecklas, de har enbart veckor på sig att lösa alla deras fall. Meyer och hans kollega Berko måste nu kämpa mot klockan för att finna mördaren, innan de alla forslas iväg.

Meyer är en typisk detektiv med spritproblem och en tuff skilsmässa bakom sig, men till hans sidekick finns hans kusin Berko, en halv indian, halv jude som är gift och har två barn och ett tredje på väg. Berko och Landsman är tillsammans suveräna. Jag gillade karaktärerna, de familjära relationerna, att man hela tiden fick lära sig mer om karaktärerna och vad som faktiskt bubblad under deras ytor. Sen så hade historien trots allt ett övernaturligt inslag, mer än så säger jag inte med risk att spoila. :)

Alternativhistoria/deckare är väl inte riktigt SF-gruppens starka sida, dessutom var det någon som nämnde att den största kunskapskällan han hade om judendomen var Walter Sobchak i The Big Lebowski... Vi kan nog ha missat en del intressanta detaljer, jag vet att jag totalt missade den självaste grundstenen för Boundary Maven, vad snörena syftade till. Detta till trots hade förvånandsvärt många positiva upplevelser av den. Den började litet slött, men blev en spännande pageturner. Den generella åsikten var att intrigen kunde ha utvecklats och förklarats bättre, att Landsman var litet av en stereotyp-karaktär, men att det var en intressant bok med djup handling. Här har ni Simons åsikter om den, plus litet intressant vetande.

Gruppens betyg:
Jag: 3,5
S: 5
J: 2
N: 4
F: 3
C-G: Vad var det nu du gav den? Hade inte skrivit upp det...

2 comments:

CG said...

Hade inte läst klart den - därför inget betyg. Återkommer när jag är klar med den.

Fia said...

Oki så var det ju. Jag får uppdatera sen om du läser klart den då.