Sunday 30 August 2009

Laurell K Hamilton - Guilty Pleasures

Den första boken om vampyrjägaren Anita Blake heter Guilty Pleasures. Detta är också namnet på en vampyr-strippklubb som ägs av den mäktige vampyren Jean-Claude. Blake jobbar som zombie animatör (riktigt krasst översatt, jag vet...) vilket innebär att hon återuppväcker döda till zombies. På fritiden så hjälper hon polisen fånga döda vampyrbrottslingar. För detta har hon fått smeknamnet The Executor. Blake har en personlig aversion mot vampyrer eftersom hon tidigare blivit svårt misshandlad av en vampyrbrottsling vid namn Valentine, som hon nu upptäcker fortfarande är vid liv och fortfarande är ute efter henne.

I Guilty Pleasures måste Blake finna en mördare som går runt och slaktar vampyrer, och i jakten på denna så hamnar hon mitt uppe i de mäktiga vampyrernas gängkrig. Hon hamnar snabbt i korselden och skadas svårt. Jean-Claude gör då ett ödesdigert val, vilket räddar henne men samtidigt gör att hon hamnar delvis under hans inflytande. Detta gör de övriga mäktiga vampyrerna arga, däribland en av de äldsta vampyrerna i St. Louis, en liten flicka vid namn Nikolaus. Blake får motstå mordförsök efter försök, samtidigt som hon måste bege sig djupare in i vampyrernas värld för att finna de olika offrens koppling till mördaren.

Efter flertal försök att sammanfatta handlingen upptäcker jag att det var svårare sagt än gjort, dels på grund av att jag inte förstått alla svängarna själv, dels för att det helt enkelt inte går att sammanfatta med en simpel mening. Det känns litet som En vampyrs bekännelse blandat med Miami Vice med en krydda av voodoo och zombies.

Detta är början på en lång serie, och som serie-etta har den öppnat upp många olika trådar som serien senare (antar jag) kommer att spinna vidare på. Hittils verkar den lovande, även om jag inte är helt såld på den. Den är inte helt olik serien om Sookie Stackhouse, det anspelas mycket på lust och på kicken av att bli biten av vampyrerna, vilket känns litet sleezy. Fast till skillnad mot Sookie är Anita helhjärtat emot detta och emot vampyrer i allmänhet, vilket gör att spänningen kvarstår eftersom hjältinnan inte faller för frestelsen redan i första boken.

När det kommer till tantsnusk utlovade titeln mer än den levererade, men jag förstår att de bygger upp förväntningarna för senare invecklingar. Som potentiella romantiska intressen finns - inledningsvis - Jean-Claude, vampyr och Edward, bountyhunter (om Blake är The Executor är Edward 'Death). Jag får ju helt enkelt köpa fortsättningen om jag vill veta hur det skall gå, eller hur?

Boken får en svag trea på romantikskalan.

3 comments:

Maria said...

Jag tycker att det är komiskt att de nyare omslagen (http://www.freewebs.com/bewareofbite/images/books/GP.jpg) till Anita Blake-böckerna alla signalerar snusk, fast de första böckerna i serien knappt är snuskiga alls.

Fia said...

Ah då måste jag alltså läsa massor med böcker för att få litet snusk över huvud taget.. det är ju inte bra!

Maria said...

andra sidan tar hon igen det med råge senare... känns som om det bara skall handa om ust (på ett mer eller mindre taffligt utfört sätt) ju ängre serien pågår.