Wednesday 27 August 2008

Naomi Novik - Jadetronen

Napoleon slår sina lovar om världen! William Laurence, före detta flottkapten, och Temeraire, en ovanlig himmelsdrake från Kina, kämpar i Englands flygande flotta med stor framgång tills den dagen då en delegation från Kina anländer och kräver att få Temeraire tillbaka. Laurence och Temeraire som format ett starkt vänskapsband står inte ut med tanken på att bli åtskilda, och till slut kommer parterna överens om att Laurence måste följa med delegationen för att förhandla om sin drakvän. En lång och strapatsfylld båtresa till Kina påbörjas, fylld av misstänksamhet, kulturkrockar och det ständigt överhängande hotet om separation.

Uppföljaren till Hans Majestäts Drake fortsätter på JaneAustenska och lutar mer åt Master & Commander än åt Eragon, även om drakelementet förstås finns kvar. Jag lånade denna bokserie efter ett tips från Martina som vet att jag älskar fantasy och Jane Austen. Första boken älskade jag, den här var litet mer lukewarm även om den tar sig i slutet. Ett stort plus är draken Temeraire som lyser upp handlingen med sin överväldigande omtanke för Laurence och ett sunt förnuft som hör hemma mer i 2000-talet än 1800-talets England. Hans kollega Laurence har förstås också sina ljusa stunder och allt eftersom serien fortlider förlorar han litet av sin uppstyltade attityd, blir "du" med sina undersåtar och svär åt sina överordnade.

På bokens baksida kan man läsa "Jadetronen har allt en fantasyälskare kan önska sig; spännande äventyr, strider, passion och ödesdiger vänskap. Dessutom finns här en fantastisk samling drakar som ger en helt ny dimension till 1800-talets Europa..." Att här finns passion är väl att överdriva, och äventyret blir bitvis långrandigt med den långa båtresan, men den har ett par härliga strider och en uppfriskande råheten i beskrivningar av slag och sår som får läsaren att känna "Oj, den här människan menar allvar!" Ödesdiger vänskap? Klockren beskrivning!

På romantikskalan får den en blek etta, men jag har förhoppningar om framtiden!

No comments: