Saturday 30 August 2008

Kulturfyran

Dags för mig att besvara ytterligare en kulturfyra! Denna gång är rubriken "Vilken romanfigur skulle du vilja vara?" och frågorna är riktigt intressanta...

1. Vilken litterära figur skulle du vilja vara? Från film eller litteratur, eller serietidningen eller från musik eller opera. Var som helst ifrån.
Lorelai Gilmore. Hon är en cool mamma/kompetent affärskvinna/laidback smalltown-chick med glimten i ögonen som alltid vänder en tråkig dag till någonting spännande, njuter av livet och har en bunt med unika och stöttande personer runt om henne. Dessutom har hon tillgång till Bluberry Waffles på Luke´s Diner och får roa sig med att driva Luke till vansinne.

2. Finns det någon romanfigur - eller filmfigur eller seriefigur - du tycker är lik dig?
Mycket svår fråga... min sambo säger Elliott Reed från Scrubs, fast utan den mer neurotiska sidan. Fast jag vet inte... Vill som till att finna någon figur som är litet cowgirl-aktig/country/romance-typen, som lägger upp bootsen på bordet, dricker öl med grabbarna och rapar högljutt. Kommer någon på någon får ni hojta till...

3. Finns det någon bok som fångar dig så när du läser den att du känner saknad när du läst klart boken. Som en värld du vill vara kvar i?
David Eddings Sagan om Belgarion/Mallorea samt Belgarath Besvärjaren och Polgara Besvärjerskan. Jag känner alltid stor saknad eftersom det känns som att jag lärt känna alla karaktärerna, sett dem födas, utvecklas och dö, och ibland leva igen. Det är en vemodig känsla när man lägger ned sista boken. Läser dem med jämna mellanrum, i alla fall vart annat eller var tredje år.

4. Finns det någon författare du skulle vilja tillbringa en hel dag tillsammans med? Vem i så fall?
Neil Gaiman eftersom - vilket jag nämnt tidigare - han verkar vara en helt underbar människa med en skön stil och stor kunskap om författande.

4 comments:

Anonymous said...

Jag är också helt inne i bokens värld när det gäller fantasy. (Mer än vanligt när det gäller den genre.) Läser hellre Kerr än Eddings mer just för att jag är så fascinerad av reinkarnationen och de olika karaktärerna liv i Kerr's böcker.

Fia said...

Antar att du just läste min kommentar. Jag föredrar ju också Kerr, men kom inte på det förrän jag läste ditt svar. Vad är det med fantasy som gör en så hooked? =)

Anonymous said...

Funderar på det där med hur det är möjligt att så gå upp och in i böckerna särskilt när det gäller fantasygenren. Jag tror just att det är för att det är fantasy - storyn är så långt bort från det vanliga vi läser. Fantasygenren triggar igång våra egna associationer och fantasi på något sätt som gör böckerna så otroligt enastående oemotståndliga.

Fia said...

Mmm, man lever nog in sig i det på ett helt annat sätt än t ex en deckarroman...