Wednesday 7 August 2013

Sexism inom nördvärlden

Det snackas mycket just nu om kvinnoförtryck, sexism och sånt. I generella termer är vi alla överens om att det är fel. Året är 2013 och vi är nördar, vi bär detta med stolthet och tycker vi är väldigt upplysta och fria från fördomar. Vi bryr oss inte om vem du ligger med. Vi bryr oss inte om hur du ser ut. Men än idag, om du är kvinna, så kommer du få kommentarer om ditt utseende. Oftast komplimanger förstås, och då är det ju ganska ok (förutom att det inte är det - jag vill inte bli bedömt utifrån mitt utseende). Och ibland även förolämpningar. Dessa är ofta fördolda i ett leende eller ett skämt för att ta udden av det. Men det känns.

Varför ska det vara ok att kommentera kvinnors kroppar, eller övrigt utseende? Går vi runt och snackar om mäns kroppar? Jag finner tanken skrattretande, det skulle ju vara sexistiskt!! Lika skrattretande borde det vara att kommentera kvinnokroppen.

Nu är detta ju inte sant för alla manliga nördar, men jag har träffat en hel del snubbar som har lite svårt för det här med att respektera kvinnor som individer. Min kompis Frida skulle nog ha en hel del mer att berätta om kvinnosynen inom gamerkulturen. Vilket för mig till ett annat problem, den förutfattade meningen att bara män kan vara nördar på riktigt. Det är direkt pinsamt, och alla ni som tror det - kolla på denna video. Don't be a dick.

Sen finns det tyvärr också en hel del kvinnor som är lika kvinnoförtryckande, och detta är förstås lika illa som när män är det.

Jag föreslår en pakt - här och nu. Jag vill be alla, killar som tjejer, nördar som ickenördar - ser ni någon som ni tycker blir illa behandlad? Speak up. Låt det inte glida förbi. Låt det inte accepteras.

I have spoken!

6 comments:

Olov L said...

Väl talat! Vi killar får försöka att skärpa oss.

Olov L said...

Jag gillade videon, förresten, så tack för den länken.

Fia said...

Kul att du gillade den! =)

Hanna said...

Väl rutet.
Jag ska banne mig försöka bli bättre på att se när saker händer omkring mig som inte borde vara okej. Både när det är riktat mot mig själv och när det inte är det. Det där med flisan i andras ögon och bjälken i det egna...

Johan A said...

*thumbs up*

Fia said...

Hanna, tack! Det är något vi alla bör sträva efter. Vi måste hjälpas åt! =)

Johan, tack!