Thursday 24 January 2013

Men hur är det *egentligen*?

Hösten har präglats av ett högt tempo, jag har varit engagerad i olika projekt, gått på events och har även varit väldigt social med familj och alla mina många vänner. Jag har haft många drömmar och velat förverkliga dem alla. Vissa av dem visade sig vara svårare än jag trott att förverkliga. Trots fallande hälsa tog jag de sista resterna av min energi och lade dem på att försöka göra någonting bra av dessa drömmar, bara för att inse att det jag gjorde inte gav någon energi tillbaka utan bara tog och tog och tog...

När man gör saker idéellt är det viktigt att påminna sig om att man ska ha kul under tiden. Jag hade inte kul. Jag hade motsatsen av kul. Jag var mest frustrerad, besviken och arg. Till slut tog energin slut och jag höll på att gå in i väggen. Insåg att det är... rätt så dåligt... Så jag hoppade av.

Efter månader av stress, förkylningar, influensor, psykisk ohälsa och brist på energi har jag kommit till vissa insikter om mig själv. Jag är min egen värsta fiende. Och det är dåligt. (Att detta behöver påpekas säger en del om mina tankegångar.)

För att sluta upp att vara min egna värsta fiende krävs att jag gör vissa drastiska förändringar i mitt liv. Allt som dränerar mig på energi ska bort, och allt som ger mig energi får stanna kvar. Jag har bland annat sökt mig till en KBT-terapeut för bearbeting av negativa saker, samt att jag har sållat bort fritidsaktiviteter och engagemang som jag inte orkar med. Jag har också börjat distansera mig från vänner som tar mer energi än de ger. Det här kommer kräva en stor ansträning av mig och innebär en del svåra val, men allt känns bättre när jag har The Holy Orders for a Stress Free Life i bakhuvudet:

Holy orders for a stress free life
1. Thou shalt not try to be all things to all people.
2. Though shalt not be perfect or even try.
3. Thou shalt leave undone things that ought to be done.
4. Thou shalt not spread thyself too thin.
5. Thou shalt learn to say no.
6. Thou shalt schedule time for thyself and thy supportive network.
7. Thou shalt switch off and do nothing regularly.
8. Thou shalt be boring, inelegant, untidy and unattractive at times.
9. Thou shalt not feel guilty.
10. Thou shalt not be thine own worst enemy.

(Under hösten har jag misslyckats med samtliga punkter förutom 8:an. Jag tänker bättra mig.)

10 comments:

Arina said...

Det låter väldigt förståndigt. Jag har ibland undrar hur du orkar med allt, särskilt som du varit sjuk ofta, och så visar det sig att du kanske inte har gjort det riktigt. Det är bra att du tar hand om dig själv. För det är ju så ibland att man vill så mycket och sedan räcker inte energin till men då kommer plikt- och skuldkänslor in. Var rädd om dig!

Fia said...

Arina, tack det ska jag! Jag har inte varit så bra på det hittills men jag försöker lära mig av mina misstag. Och jag har mycket riktigt inte alls orkat med allt, det är nog få som verkligen orkar med att belasta sig på så sätt som jag har trott att jag orkar göra. Under korta perioder, kanske, men i längden blir man utbränd. Sen spelar det in också att jag är hörselskadad och därigenom i behov av större vila och återhämtning än andra.

Angående plikt och skuldkänslorna så tycker jag du ska anamma the Holy Orders "Thou shalt not feel guilty!" :)

Mrs E (ibland Grefvinnan) said...

Bra att du tar tag i att få dig själv att må bra. Hoppas allt blir bättre och att du mår bättre. Håll dig borta från väggen och gör sådant du vill, orkar och gillar. Kram på dig!

Fia said...

Thanks MrsE, jag ska göra mitt bästa! Kram!

Bokomaten.. said...

YOU GO!! Herregud, vad jag känner igen mig själv för 7-8 år sedan.:) Jag gick rätt in i den berömda väggen så bra du försöker stoppa i tid, eller ja, nästan i tid i alla fall.. Sköt om dig och säg NEJ när du inte orkar. ÄVEN till roliga saker och människor som GER energi. Ibland är vila och ensamhet faktiskt det bästa, när det är självvalt!

Fia said...

Bokomaten, tack! Jag ska fösöka :)

Anna said...

All kudos till dig för att du insett att du inte mår bra och tar tag i det.

Hoppas du lyckas ta dig ur det värsta snart!

Det mörka tornet said...

Känner igen mig i det du skriver! Speciellt när man jobbar ideelt får man passa sig. Mycket bra att du tar tag i detta och sållar bort både vänner och aktiviteter som bara tar din energi! Hoppas allt ska bli bra för dig!!

mind the book said...

mkt intressant - och väldigt bra att du tar/tog upp ämnet. läser gärna en uppföljningsrapport. hur gick det att leva mer medvetet enligt 'budorden'.

har själv problem med nr 4, 7 och 10 : )

Fia said...

Mind the book, vilken bra idé! Det tror jag att jag ska börja arbeta på genast! =)