Thursday 27 January 2011

SF-bokcirkeln: The blade itself av Joe Abercrombie

The Blade Itself är första delen av serien First Law. Den handlar om nordmannen Logan (a.k.a. The Bloody Nine) med ett mörkt förflutet, som blir kallad till den kände magikern Bayaz för att följa med honom på en lång resa. Han vet inte vart resan skall ta honom, eller varför Bayaz behöver ha med just honom, men Logan bryr sig inte längre om att veta allt för mycket om sin egen framtid. Boken handlar också om den unge soldaten Jezal, en snygg man med stark haka som älsar livets goda saker, spel, kvinnor, alkohol, men kanske mest av allt sig själv. Jezal är en soldat i Unionen och bor i arméstaden Agriont, mitt i den stora staden Adua, där han tränar till den stora fäktartävlingen som kan göra honom till årets champion. I staden Adua finns även Inquisitor Glokta, en man som tidigare var soldat men tillfångatogs och torterades av fienden, och kom att lära sig vikten av att vara på rätt sida av tortyrinstrumenten.

Dessa tre är antihjältarna. De är "vanliga" män, småsinta och själviska, dryga och lömska, aggressiva och passionerade. Utan överdrift kan jag säga att de är riktiga lowlifes, men de är MINA lowlifes... :) De är de tre grundpelarna i historien, men bakom dem står en uppsjö med intressanta karaktärer som Ferro, Bayaz och hans lärling Malacus, Jezals vän Major Collum West och hans syster Ardee West, för att inte glömma Logans "band of merry men" (som jag väljer att kalla dem), Frost och Severard, Sult, etc etc. Alla med sina egna personliga intriger och vendettor, mordiska målmedvetenhet eller mystiska fälttåg. Somliga strävar efter makt, andra efter kärlek, några efter rättvisa eller hämnd. Man kan säga att mänsklighetens alla fula sidor vänds upp och skådas i dagsljus, och det är inte alltid vackert, men ibland rätt så humoristiskt och engagerande.

Boken sysslar till stor del om att lägga grunden för resten av bokserien, man får lära känna världen, karaktärerna, litet av mytologin, man har fått litet överraskningar och självklart massor med mersmak, det enda man inte har fått är "closure". Det blir istället litet av en Days of our lives (såpopera utan final). Är man en sån som inte gillar boken och inte kommer fortsätta läsa serien, kan man lika gärna lägga ned mitt i. Men å andra sidan, jag kämpade mig igenom första halvan bara för att komma till andra halvan som var superbra - så håll ut, det blir bättre.

Så, vad tyckte bokcirkeln om boken? Den gav en hel del diskussion eftersom det fanns många karaktärer att prata om, en del spekulativa frågor, litet om tidstypiska jämförelser, analyser av boken jämfört med högfantasy, etc.

Socialistsimon sa "Det känns inte som om pengarna och tiden är bortkastade." Han gav den en 3:a.
J sa "Inte bortkastad tid, kommer nog inte läsa vidare i serien just nu men någon gång. Fanns ingen riktig hook." Han gav den också en 3:a.
F sa ""Bra, men storyn var svag, fanns grejer man störde sig på. Bra karaktärer." Hon gav den en 3,5:a.
N sa "Finns element som irriterar men karaktärerna är underbara. Storyn skulle behöva ett till plan." Han gav den en 4:a.
K sa "Intressant bok, stämningen är rätt bra" och gav den en 4:a med.
CG sa "Mycket variation, trovärdiga och olika karaktärer med stor spännbild, drog åt olika håll. Kan sakna litet i den övergripande historien, men bra kapitel". Han gav den 3,8:a.
Jag ger den en 3,5:a med motivationen: "Bra karaktärer, bra humor, litet romantik, den har potential, men tortyrscenerna drar ner mitt intresse, samt att det blev inget riktigt slut."

Ni förstår säkert var vår grupp vill komma.

Jag kommer defintivt att läsa fortsättningen, och hoppas på att mina antihjältar ska få deras prinsessor. Vilka de antagligen får. Man måste vara realistisk om sådana saker. (För att citera Logan).

4 comments:

sundin said...

Personligen tycker jag det är något av det bästa jag läst inom fantastiken; hårdkokt, desillusionerat och ångande av svart humor... Vad mer kan man begära?

Arina said...

Jag älskar den här serien just för att den är så mörk, skitig och pessimistisk.

Fia said...

Hoppas jag gillar fortsättningen då! :)

Martina said...

Om du har hunnit läsa Googolplex, tar du med den upp då?