Sunday 7 November 2010

Kathy Reichs - På måndag död

Tre kvarlevor efter unga kvinnor påträffas i källaren på en pizzeria och Temperance Brennan kallas till platsen för att utreda om det rör sig om gamla fynd eller relativt nya mord. Hon får redan från dag ett hårt motstånd från poliskåren som är helt övertygade om att det rör sig om gamla arkeologiska fynd, men dr Brennan anar oråd eftersom fyndplatsen, gravarna och placeringen av kropparna inte stämmer överens med för urbefolkningens begravningsritualer. Hon upptäcker snart att huset som kvarlevorna påträffas i tidigare har varit i maffians ägo. Dr Brennan kan inte släppa fallet och när hon inte får påbackning från polisen börjar hon på egen hand forska i husets tidigare ägare, och spåren leder henne till en hemsk upptäckt....


 Böckerna om rättsantropologen Temperance Brennan är baserad på författarinnan Kathy Reichs liv, hennes egna arbete som rättsantropolog och hennes arbete med polisen. Böckerna har blivit sån succé att man gjort tv-serien Bones, som är ytterst vagt baserat på böckerna. Jag kan faktiskt inte svara på om jag gillar böckerna eller serien bäst, de är båda jättebra på sina egna sätt och vis. Men en sak är klar, jag ska köpa fler böcker av Kathy Reichs! Sådan spänning, sådan förmåga att beskriva och engagera! Kanske har det något att göra med att jag fått en mjukstart med Bones, men oavsett vilket så gillar jag boken supermycket!

Jag har länge varit intresserad av att bredda min boksmak, dels med klassiker och skräck men även med deckare. Har försökt läsa någon deckare tidigare men inte gillat dem, men så kom jag över en Kathy Reichs bok och eftersom jag gillar tv-serien Bones så tänkte jag att det kunde vara en enkel start. Det känns som om jag hittat rätt! Boken får fem poäng av fem möjliga!

4 comments:

Cissi said...

Kathy Reichs är en favorit hos mig också men det var länge sen jag läste något av henne.

Anonymous said...

jag har läst en del ur den serien o gillat... borde nog ta upp den igen vid tillfälle.
Du kanske kan kika på Val McDermid om du inte prövat henne. Sjöjungfrun sjöng sin sång och Under ingrodda ärr.

Martina said...

Intressant. =) Läs gärna Kathy Reichs på engelska, dialogerna m.m. är klart bäst på orginalspråk. Det känns som att översättarna slarvar med bland annat humorn, de är faktiskt roligare på engelska.

Fia said...

Cissi: Vilken bra smak vi har! ;)

Maria: Jag ska kika in Val McDermid!

Martina: Jag kände på mig att det var litet miss i översättningen så jag ska försöka skaffa mig litet Reichs på engelska.. Du råkar inte ha något..?;)