Saturday 10 July 2010

A game of thrones - George R R Martin

Sällan har en Fia läst 800 sidor med sådan entusiasm! George R R Martin är en ny husgud här hos mig, tillsammans med Neil Gaiman, Joss Whedon, David Eddings, Katherine Kerr och Terry Pratchett.

Så, what's it about?

A game of thrones är första delen i serien A song of Ice and Fire, en fantasysaga om de stora släktena, Starks of Winterfell (i norr), Lannisters of Casterly Rock och Baratheon (kungliga släktet som residerar i Kings Landing). Boken börjar med mordet på kungen Robert Baratheons Hand (kungens närmaste rådgivare), Lord Arryn. Kung Robert reser till Winterfell och utser lorden Eddard Stark till sin nya Hand, något som inte sjunker in bra för huset Lannisters. Kung Roberts fru Cercei är själv en Lannister och hennes önskan var att hennes tvillingbror Jaime skulle bli den nästa Handen.

Boken handlar mycket om maktspelet mellan de olika husen, men ger också en stadig grund till karaktärerna och deras historia och relation till varanda. Det är egentligen flera olika plotlines som då och då flyter ihop eller svävar bort, vilket skapar ett otroligt djup i berättelsen och i karaktärerna. Alla hjältarna/antihjältarna får sin moment in the spotlight i separata kapitel, vilket gör att man ständigt byter perspektiv och ser på karaktärerna med både en subjektiv och en objektiv synvinkel. Någon som subjektivt agerar med goda föresatser kanske objektivt är en falsk och intrigerande person, och vice versa.

Boken blir aldrig tråkig, även om jag har vissa karaktärer (och därmed kapitel) som jag föredrar så slukar jag allt med stor entusiasm. Det känns verkligen som att detta är en början på ett stort äventyr och jag kan inte vänta på att få ta del av de andra delarna. Next stop - Clash of the kings!

Vad får den för poäng då? Jamen SJÄLVKLART fem utav fem möjliga!

4 comments:

Anonymous said...

Åh, jag håller med helt! "A Game of Thrones" är fantastisk!

Det enda "dåliga" med GRRM's fantasyserie är dels att man blir så beroende att man måste läsa alla delarna i sträck och dels att han har hållit på med den senaste boken i alldeles för många är nu, vilket gör väntan helt olidlig.

"A Game of Thrones" kommer förresten som tv-serie på HBO i höst! Kan bli hur bra som helst!

Fia said...

Yes, det glömde jag ju nämna i recensionen... längtar!! =)

Flygaren said...

George RR Martins värld är fantastisk. Jag önskar bara att han kunde släppa sin nya bok. Den skulle ha kommit ut 2008, men det flyttas hela tiden fram. Förhoppningsvis kommer den 2011. Jag har dessutom hört att de ska göra en serie av hans första bok.

snowflake said...

Det är så härligt att läsa långa entusiastiska inlägg om böcker man själv har läst och älskat. :-)