Sunday 21 September 2014

Dikter från Uppsala

Jag var i somras på Steampunkfestivalen i Gävle, där jag såg poeten Mohamed Omar på avstånd, med sin röda fez. Vi har aldrig blivit introducerade men pratat på twitter. Han bad mig recensera hans dikter på min blogg, och som diktälskare tackade jag genast ja.

Diktsamlingen från 2013 heter "Skymning öfver Upsala". Det första som slog mig var att det var mycket annorlunda dikter, mer som berättelser som vävts in i diktform. Och dessa berättelser är så fascinerande, när man läser dem är det som om man kikar genom Mohameds ögon och ser världen som han ser den. Dikterna är retrospektiva och visar dels  Mohameds uppväxt, dels Uppsalas historia. De är fint ihopvävda till en salig blandning tankar och observationer som ger oss utomstående en inblick i livet i Uppsala då och nu.

Jag gillar hur Mohamed observant studerat och tagit in detaljer både hos människor och kulturer. Samtidigt som vi lär oss om Uppsala, dess unikum, dess stora tänkare och stadens framskridande så får vi också ta del av Mohameds tonårsangst och sökandet efter vänskap och samhörighet, vilket ger vissa dikter en mörkare ton. Denna diktsamling känns väldigt unik och viktig, och jag skulle med fördel rekommendera den till alla intresserade.