Sunday 25 August 2013

Kristina Hård - Alba

För ett långt tag sen läste jag boken "Alba" av Kristina Hård. Jag har arbetat på en recension ett tag, men eftersom jag varken är utbildad inom litteraturvetenskap eller analytiskt lagd så känner jag att min recension av detta fina verk knappast kan göra det rättvisa. Jag går på min känsla av boken, och försöker beskriva så bra jag kan. (Med reservation för att det var ett tag sedan jag läste den!)

Hård skriver om en dyster framtid där människan tar sig ut i universum på jakt efter nya platser att bo på. Den unga kvinnan Alba följer med på den första expeditionen av en planet, som en del i ett forskningsteam. Hon tillsammans med ett tiotal andra upptäcker efter ett tag att planeten redan är bebodd, och att invånarna inte är så olika dem själva. Efter ett tag står det också klart för Alba att deras forskningsexpedition är mer än bara en kartläggning av planeten, utan förstadiet av en kolonisering.

Inte nog med att "Alba" är Kristina Hårds debutroman, det väldigt bra debutroman. Och varför då?

Historien om kolonisering av nya planeter är inte nydanande, men Kristina Hård målar upp en vacker värld med fantasifulla element som får en att känna sig som om man verkligen är på en helt främmande planet. Och karaktärerna, goda eller onda, har ett djup och en ickestereotyp personlighet. T ex Alba. Förväntningarna är att en kvinnlig karaktär antingen är väldigt empatisk och känslosam eller Stark. Alba är inget av det, på ett sätt är hon distanserad och lugn, och visst är hon modig men hon är inte Stark. Och man måste våga ha karaktärer som inte är hjältar i varje läge.

Som SF är det en utmärkt bok, och jag vill även lyfta fram att Kristina Hård kommer ut med en ny bok snart, en fantasybok som skall handla om troll. Jag kommer springa och köpa omedelbart!

Alba utgavs 2009 på förlaget Kabusa. Den får fyra av fem stjärnor.

Wednesday 7 August 2013

Sexism inom nördvärlden

Det snackas mycket just nu om kvinnoförtryck, sexism och sånt. I generella termer är vi alla överens om att det är fel. Året är 2013 och vi är nördar, vi bär detta med stolthet och tycker vi är väldigt upplysta och fria från fördomar. Vi bryr oss inte om vem du ligger med. Vi bryr oss inte om hur du ser ut. Men än idag, om du är kvinna, så kommer du få kommentarer om ditt utseende. Oftast komplimanger förstås, och då är det ju ganska ok (förutom att det inte är det - jag vill inte bli bedömt utifrån mitt utseende). Och ibland även förolämpningar. Dessa är ofta fördolda i ett leende eller ett skämt för att ta udden av det. Men det känns.

Varför ska det vara ok att kommentera kvinnors kroppar, eller övrigt utseende? Går vi runt och snackar om mäns kroppar? Jag finner tanken skrattretande, det skulle ju vara sexistiskt!! Lika skrattretande borde det vara att kommentera kvinnokroppen.

Nu är detta ju inte sant för alla manliga nördar, men jag har träffat en hel del snubbar som har lite svårt för det här med att respektera kvinnor som individer. Min kompis Frida skulle nog ha en hel del mer att berätta om kvinnosynen inom gamerkulturen. Vilket för mig till ett annat problem, den förutfattade meningen att bara män kan vara nördar på riktigt. Det är direkt pinsamt, och alla ni som tror det - kolla på denna video. Don't be a dick.

Sen finns det tyvärr också en hel del kvinnor som är lika kvinnoförtryckande, och detta är förstås lika illa som när män är det.

Jag föreslår en pakt - här och nu. Jag vill be alla, killar som tjejer, nördar som ickenördar - ser ni någon som ni tycker blir illa behandlad? Speak up. Låt det inte glida förbi. Låt det inte accepteras.

I have spoken!

Thursday 1 August 2013

Thou shalt not be thine own worst enemy

Mind the book tyckte att jag skulle följa upp hur det har gått att leva efter budorden "The Holy orders for a stress free life" som jag lämner i inlägget "Men hur är det *egentligen*?".

Vill ni verkligen veta? It's a work in progress.

Om ni sett en krigsfilm så kommer ni kanske ihåg någon scen där hjälten är kraftigt övermannad av fienden som kommer närmare och närmare och som skjuter från alla håll och kanter. Till slut håller försvaret inte, västra flanken faller, högra flanken, till slut ropar någon befälhavare "retreat!" eller "regroup!" Man flyttar på sig, samlar styrka inför sista striden. Sen kämpar man vidare.

Så är det inte.

Att gå KBT är att lära sig en stor fet läxa om sig själv, sina styrkor och sina egna uppsatta krav som är helt omöjliga att följa. Man lär sig att man kan hamna mitt uppe i någonting som gör att man tappar kontakten med sin kropps signaler. Man lär sig känna igen varför man reagerar och tänker på ett visst sätt. Sen försöker man att göra annorlunda. 

"Holy orders for a stress free life" sammanfattar dessa lärdomar bra, låt mig förklara dem för er...

1. Thou shalt not try to be all things to all people.Är du den som känner att världens ansvar ligger på dina axlar, att du är den ende som kan få andra att må bättre? Guess what? Du är inte oersättlig. Och du har vara ansvar för dig själv.

2. Though shalt not be perfect or even try. - Är du den som måste städa lägenheten kliniskt ren före du tar in gäster, på jobbet måste du prestera på topp, baka bullar till fredagsbaket, som sen blir muffins, som sen blir cup cakes med godis i mitten, som sen blir lyxiga tårtor tills du inte kommer på hur du ska överträffa? Guess what, ingen kommer tacka dig för din kliniskt rena lya, dina perfekta resultat, dina tårtor. Ingen bryr om det är skit i hörnet, eller om du tar med dig köpfika eller flexar ut tidigt då och då. It's all for nothing.

4. Thou shalt not spread thyself too thin. - Hur mycket du än tror att du kommer orka jobba 10 timmar om dagen, gå på yoga, fika med kompisen, gå med i den föreningen, gå på den teatern, så har dygnet bara 24 timmar och får du inte nog med sömn och tid för återhämtning så kommer du må dåligt efter ett tag. This is not a joke. Jag har sett utbrändhet när det gått riktigt illa. Man kan bli oåterkalleligt psykiskt sjuk.

5. Thou shalt learn to say no. - Nej. Nope. Nix. Not in my lifetime. Säg det. Öva dig. Jag kan inte följa med på partyt, jag är trött. (Det är okej att vara trött.) Jag vill inte skjutsa dig till Ikea. Nej jag vill inte laga dina jeans, gå till en skräddare. Stå upp för dig själv. Din tid är viktig. Du är viktig. Also, ingen annan kommer säga nej åt dig, och gör du inte det själv så gör du dig en otjänst.

6. Thou shalt schedule time for thyself and thy supportive network. - Sök upp vänner som får dig att må bra, som ger dig energi. Slopa dem som får dig att må dåligt. Alla kan inte vara vänner.

7. Thou shalt switch off and do nothing regularly. - Här måste du omvärdera dina egna krav på dig själv som en aktiv och hurtig individ. Alla måste vi få det tyst och lugnt ibland. Tänk inte på vad alla andra gör. Jämför inte! Stäng ute omvärlden, fokusera på dig själv. Detta är väldigt effektfullt. Jag går till exempel på promenader, och där blir jag tillräckligt distanserad från omvärlden till att inse viktiga saker. Som att jag måste skaffa linser, och att jag är rätt så okej ändå.

8. Thou shalt be boring, inelegant, untidy and unattractive at times.- För det finns perioder då man inte mäktar med att göra vissa saker, och det är okej. Man behöver inte vara rolig hela tiden. Vem är det egentligen? Och vem är snygg och har rent hela tiden? Och tycker du om dem mer pga det? Nej! Livet blir dessutom roligare när man släpper alla dessa prestationskrav på sig själv. Och vågar leva.

9. Thou shalt not feel guilty. - Åter igen, släpp kraven. Släpp dina måsten. Det hänger inte på dig. Du gör inget fel om du fokuserar mer på dig själv. Och du är okej som du är.

10. Thou shalt not be thine own worst enemy. - Bestraffa inte dig själv för något du tror du gjort fel. Lyssna inte på den där inre rösten som kommer fram när du är trött, ängslig, nedstämd. Den där elaka jäkeln som säger att du är meningslös. För det är du inte. Glöm alla gamla förolämpningar. Spara alla positiva omdömen. Egoboosta dig själv (tack boblmaf för världens bästa pepp-armé!)


Livet är kort och sommaren med. Dåliga böcker kan lämnas olästa, tråkiga filmer osedda, ditt quilt-täcke-projekt eller ditt mästerverk - inget är värt att få färdigt till varje pris. Lev i nuet, annars missar du saker.

Och nu gäller det bara att fortsätta försöka komma ihåg dessa lärdomar. Vi påminner varandra, okej?