Monday 24 September 2012

Bokbloggarmingel på Kontrast!

Det är väl knappast många som har missat att jag och min nerd crew ska dra till Kontrast?


ALLA SKA MED!!!

Jag fick också en idé, eftersom jag råkar känna en hel del bokbloggare, som känner en del bokbloggare, som känner en del bokbloggare... så tänkte jag att det vore kul om alla kunde träffa varandra. Inte ens jag vet vilka ni alla är, så jag är jättetacksam om ni hjälps åt att vidarebefordra detta till era nerd crews som ska med, så alla bokbloggare kan hänga med!

Planen är som följer: Lokalen öppnar 15.00 fredag den femte oktober. Programmet startar 16.00, så alla som vill kan väl komma och mingla med mig i baren innan (cirka 15.15-15.50?), lära känna varandra lite, kanske catcha upp lite sen Eurocon eller ta en liten (eller stor) drink för att fira starten på en asbra helg. Sen är det ju inget som hindrar oss från att mingla hela Kontrast igenom, men då har vi i a f ansikten på varandra! :)

Tänkte mig det hela som rätt oceremoniellt, jag kommer inte hålla några tal, jag kommer inte styra upp det på något vis mer än att presentera folk för varandra och sen är det ju upp till folk att själva outa sig som bokbloggare! ;)

Var är då baren? Direkt när man kommer upp för trapporna till kongresslokalen finns den, å där kommer jag och min nerdcrew att hänga, spana in alla författare som vi måste stalka, snacka om de senaste boksläppen och swoona över det magnifika programmet.

Hinner ni inte till bokbloggsminglet men ändå vill träffa fellow bokbloggare så kan ni ju maila mig på boktimmen[at]hotmail[dot]com, så swappar vi mobilnr och så kan vi försöka finna varandra. (Annars kan ni ju alltid fråga någon om de känner Fia och vet hur hon ser ut.) 

Några frågor på det?

Slår ett slag för Fiktiviteters Dr Who-helg

Har sysslat med lite lätt morgonläsning i form av Fiktiviteters Dr Who-helg och konstaterade just resignerat "Jahapp, då var det kört! Ytterligare en serie jag kommer bli beroende av." För övrigt så störtdiggar jag hur alla tv-seriefantaster med bloggar strömmar samman för att hylla sin favoritserie, mer av sånt!

I övrigt så kan jag berätta att denna helg (för orsaker som inte bör nämnas här) inte precis varit ett under för min lästid. Jag kommer försöka ta igen det nu i veckan!

Thursday 20 September 2012

OMG!

Har en intensiv läsfas just nu där jag stirrar från bok till bok, gnyr lite, bläddrar genom en, springer bort å bläddrar genom en annan. Vilken ska jag börja med?

Det är - OMG - snart dags för Kontrast! Kommer alla författare jag träffar att förlåta mig om jag inte har kunnat hinna läsa deras bok innan? Förstår de att jag hellre tar den tid det tar för att göra deras bok rättvisa?

 En annan OMG-faktor är att Nene "Linslusen" Ormes varit framme igen. Hennes fagra nuna pryder nu Malmö Citys Bo-bilaga och jag har lust att tapetsera min lägenhet med bilden av hennes bokhylla. Så snyggt! Å kohuden, och jordgloben, å myset! Tummen upp! Kul att också se att Nene får den uppmärksamhet som hon förtjänar!

En tredje OMG-grej är alla coola filmer som verkar poppa upp inom den närmsta tiden!


Io9 skriver om "The insane things Joseph Gordon-Levitt did to become Bruce Willis" och hipps vipps så är filmen "Looper" högst upp på min önskelista. Gordon Lewitt är en stor favorit hos mig, störtälskar honom i "Inception" och i "Dark knight Rising".

En annan storfilm som jag ser fram emot är faktiskt "Dredd 3D". Nu kanske ni sitter där på era kammare och skakar kallen åt mig, men har ni sett Judge Dredd med Sylvester Stallone flera hundratals gånger då ni var yngre så kanske ni förstår en del av charmen. Hans manliga haka och hans "I AM THE LAAAW" har byggt ett litet bo i mitt hjärta, och även om inte Stallone är med i denna rulle så har den ändå Dredd-charmen. Här kommer ett litet klipp så ni förstår vad jag menar:


Tänker inte fangirla något mer över "Dredd 3D" innan jag sett den, förutom att jag bara måste nämna... *viskar* ...den har Karl Urban. :)

Thursday 13 September 2012

Läslust!


Höst!

Det börjar vara så där krispigt kyligt i luften och rönnbären hänger i klasar. Jag lyssnar på Adele och drömmer om att köpa flanellskjortor och stickade tröjor, och kanske en tweedkavaj. Jag har rensat i mitt te-skåp och gjort plats för nya smaker, och börjat hamstra att-läsa-böcker inför Kontrast. Jag vill läääääsa!! 

Allt detta är ett säkert hösttecken. När jag tänker på höst så får jag en myskänsla som nästan ger gåshud. Älskar, älskar, älskar! Bäst av allt är att man kan ha på sig sköna varma kläder och sitta inomhus och läsa. :)

 (Man kan också ta långa skogspromenader och drömma sig bort till andra fantasyvärldar. Dock så är mina fötter inte riktigt i form för promenader *ynk*, så vi kan lämna den biten för tillfället.)

Just nu läser jag H.G. Wells "The invisible man". På tur står Nene Ormes "Särskild", Ola Wikanders "Serafers drömmar" (Simon sa att den hade en smaskig sexscen såatte...). Sen måste jag läsa "The Passage" av Justin Cronin (Feuerzeug, I blame YOU!). Skulle också vilja hinna läsa Erik Granströms "Svavelvinter" och Anders Björkelids fortsättning på "Ondvinter" (När det begav sig kunde jag knappt vänta på fortsättningen på Ondvinter, men nu känner jag att det gått så länge så jag måste nog läsa om Ondvinter före jag läser fortsättningen..)

Too much to read, too little time. Hur ska jag prioritera?

Tuesday 11 September 2012

Kontrast-bokbloggare, se hit!

Snart är det dags för The Clash of The Nerds a.k.a. Kontrast a.k.a. Swecon! Jag och min nerd crew (socialistsimon) kom på idén att vi borde stråla samman med alla bokbloggare nån gång under fredagen, i ett mingel mellan några paneler alternativt under en mindre "attraktiv" panel (finns det sånna?), för att alla ska få hälsa på varandra och för att de mer anonyma bokbloggarna ska få en chans att presentera sig och fråga vem som är vem. Hur tycker ni det låter?

Lokalen öppnar 15.00 och programmet börjar 16.00, innan dess tror jag folk vill gå omkring och titta lite och insupa atmosfären, (eller en öl?), så det bästa vore väl att träffas runt 15.40-15.55 eller något liknande. Mötespunkt? Någonstans i närheten av en rökruta (där ni säkerligen lär hitta Simon... med en hatt...)

Hojta till med förslag på tider då programmet börjar komma upp! Och var gärna behjälpliga med att vidarebefordra denna information till dem ni vet ska dit (som har bokblogg).

Syns snart! 

Sunday 9 September 2012

Kontrast-pepp!

Medlemsskapet är inköpt sen länge, hotellrummet är bokat, tågbiljetten inhandlad, kattvakt fixad. Nu är det ingenting kvar att fixa annat än att packa väskan och bege sig, jobbigt bara att måsta vänta ända till morgonen den 5 oktober innan det är dags!!

www.kontrast2012.se
Under tiden jag väntar så roar jag mig med att gå igenom programpunkterna och WOW vilka bra grejer de har lyckats fixa. Ett urval av de saker jag ser extra mycket fram emot:

* Författaren Nene Ormes kommer att ge en introduktion till ämnet steampunk.


* Johan Frick, som driver Science fiction-bokhandeln i Göteborg, kommer att prata om Philip K. Dicks Do Androids Dream of ELectric Sheep? och filmen Blade Runner.

* Litteraturvetaren Jerry Määttä kommer att ge föreläsningen ”Varför gillar vi när världen går under?” om science fiction och katastrofer.

* Intervjuer med författarhedersgäster Kelly Link, Sara Bergmark Elfgren, Mats Strandberg, Joe Abercrombie och Peter Watts.

* Emil Hjörvar Petersen, isländsk fantasyförfattare, kommer att prata om ”Norse Myths in the Fantastic Genres: How Characters and Phenomena are Transferred and Represented in New Contexts”.

Förstår att vissa paneler kommer vara parallellt med andra, men jag hoppas jag kan hinna med så mycket som möjligt av det ovanstående. Plus att jag tänkte hinna hänga med nya nördvänner som jag lärt känna på Eurocon 2011 - Feuerzeug I'm looking at you.
Wake me up when september ends...

Thursday 6 September 2012

Bloggkatt!

Feuerzeug kom på den goda idén att vi måste ha en Bloggkattsutmaning. Själva grejen kom från en seriestripp som visade en bloggande kvinna som försummade sin stackars kisse, och sen kläckte nog Pål Eggert den fina idén att vi bloggare kunde skicka in bidrag på vår finaste försummade kisse. ;-)
Jag har en känsla att jag inte kommer vinna denna utmaning, men... here it goes!



Introducing Sota, den *något* skeptiska katten


Hon inspekterar glaset...


Lägger sig nästan ner...
...Men platsen kändes inte riktigt rätt...
...Hon vandrar runt och känner efter... hittar slutligen en plats...
...lite långt ifrån där jag tänkte henne. Men, if Mohammad-Sota won't come to the mountain...
The mountain must come to Mohammad-Sota. (TA-DAAAAA!!)

Thank you all for watching.

Tuesday 4 September 2012

Factual Feeejay

Det har cirkulerat en utmaning i bokbloggsvärlden ett tag, och eftersom jag är rätt så dålig på att uppdatera min blogg så antar jag att ingen tänkte på att utmana mig, så jag utmanar mig själv. Ha!

8 fakta om mig - here it goes!

1) Har en medfödd hörselnedsättning på båda öronen som gör att jag behöver hörapparater. Har vänner som är döva, och kan grunderna i teckenspråk.

2) Har en ganska välkänd besatthet av dillchips, julmust (oooh snart är det dags!!) och kaffe.

3) Är Star trek-nörd av stora proportioner, det började med Star trek The next generation, sen Voyager, sen alla filmerna, och sen Enterprise, och sen Deep space nine. Har inte sett Originalserien ännu, eller animerade versionen. Jag gråter så fort jag ser första 10 minuterna på nyaste Star Trek-filmen, och smälter som smör i solsken så fort nån citerar Star trek. (Övriga serier jag nördar loss på: Battlestar Galactica, Buffy, Angel.)

4) Älskar att promenera och lyssna på musik, då jag rör på mig släpper jag loss fantasin och kommer "in the zone", då kan jag tänka ut episka berättelser som jag aldrig sätter på pränt.

5) Jag blir ganska lätt generad, klarar inte av pinsamma filmer över huvud taget, slingrar mig och får ångest. Värre är dock skräckfilmer, mina nerver blir totalt trasiga av dessa. Ge mig fluffiga romantiska filmer eller äventyr med drakar och tempelriddare, men lämna de stympade liken eller Adam Sandler hemma.

6) Skulle vilja tatuera in någonting steampunkigt på min arm men kommer aldrig fram till exakt hur det ska se ut. Kanske som en kompass, men med urverk..? Hmmm...

7) Fullkomligt älskar pampig filmmusik, kan lyssna på Inceptions "Mind heist" 100 gånger på raden. Episkt rocks! Zimmer rocks!

8) Känner en hel del bokbloggare i.r.l. Började blogga på grund av att Martina i Ett hem utan böcker gjorde det, och det såg kul ut. Är vän med henne och Any moment called now-Suss sedan många år, då jag studerade i Luleå. När jag flyttade till Malmö gick jag med i En full bokhyllas bokcirkel och lärde känna henne och Madeleine från Madeleines Bokhörna. Har också hängt en hel del med #boblmafsyd bestående av de två nyss nämnda samt Calliope books, Bokomaten, The BookpondFlickan & böckerna, Vixxombocker samt Fröken H, den sistnämda som jag också kände till vagt i Luleå, och som jag har en hel del gemensamma vänner med! Bor granne med socialistsimon som jag lärde känna då jag startade en sf-bokcirkel i Malmö. Vi brukar munhuggas dagligen. Är också litet av en elitistmörkerklubb-stalker till Feuerzeug, Bokstävlarna, Vildvittra (samt Helena från Dark places som jag tyvärr inte hunnit träffa och stalka...än). Och jo, Drömmarnas berg har jag också träffat som snabbast på Eurocon 2011. Världen är liten. Det känns som om jag samlar på bokbloggare. Roliga är dom också!

Skojigt det här var då! Jag utmanar alla som jag länkat till, fast jag antar att ni alla redan hunnit före mig med utmaningen. :D

Monday 3 September 2012

Ikväll skulle jag läsa...

...men jag känner mig ungefär lika pigg som denna kisse. Får se om jag somnar tidigt ikväll.
Zzzz.


Sunday 2 September 2012

Someplace to be flying

So I asked the raven as he passed by, I said,
“Tell me, raven, why’d you make the sky?”
“The moon and stars, I threw them high,
I needed someplace to be flying.”
- Kiya Heartwood, from “Wyoming Wind”

SF-bokcirkeln har läst Charles de Lint, eller "Kalle Ludd" som vi kallar honom med lite kärvänlig ton. "Someplace to be flying" handlar om Lily och Hank vars vägar korsas under olyckliga omständigheter sent en natt då Hank blir skjuten och Lily misshandlad av en rå och brutal man i en slummig gränd i den fiktiva staden Newford. De två är nära döden då två unga flickorna dyker upp från ingenstans och dödar råskinnet. Deras uppenbarelse är så udda och deras utseende med svart glänsande hår och snabba rörelser får Lily att tänka på ett par korpar, varpå hon slutligen börjar fundera över om myten om djurmänniskor - som den gamle tokige Jack på soptippen brukar berätta rövarhistorier om - faktiskt stämmer.

Denna händelse är början på en lång sagolik berättelse som berör gammal ur-amerikansk mytologi, och boken beskrivs bäst som urban fantasy, magisk realism eller mytologisk fantasy. Detta är nog en av de bästa böckerna jag har läst på sistone, jag älskade verkligen historien, den mysiga magiska känslan som genomsyrade berättelsen, samt karaktärerna (speciellt den gamle token Jack och de två flickorna Zia och Maida) och försökte hela tiden läsa så långsamt jag kunde så att boken inte skulle ta slut för fort. Upptäckte också för första gången att jag fick helt egna uppfattningar om karaktärerna jag läste, fristående från den uppfattningen som berättaren ville måla fram. Det var som om de växte till liv och de Lints version av dem var bara ett sätt att se dem på, alla svaren var inte givna. Det tror jag är ett tecken på berättarkonst i sitt esse.

Kommer definitivt att läsa fler böcker av Charles de Lint, speciellt de andra som också utspelar sig i Newford-universat.

Gerenellt så tyckte resten av SF-bokcirkeln också väldigt mycket om boken!
"Someplace to be flying" får fem svarta fjädrar av mig!

Bokbloggsdejt

Idag har jag hängt med den fina MrsE som jag träffat för andra gången. Vi fann varandra under pocket & prassel-tiden då jag skickade över lite Katie Fforde och Alexandra Potter, samt insåg att hon precis som jag älskade Jane Austen. Sen dess har hon varit en ständigt tillförlitlig källa till bra chick litt/jane austen-relaterat, och en glad färgklick i tillvaron i bokbloggsuniversat. Att vi nu fått träffats och umgås på riktigt för andra gången är superhärligt, för hon är en lika varm och sprudlande person privat som på bloggen. Det blev en brunch på Metro och en tur till Folkets Park, och efteråt sprang jag hem full av inspiration för ett nytt skrivarprojekt, och skrev fyra (!!) sidor på två timmar. MrsE, du är min musa!