Wednesday 27 June 2012

Hannu Rajaniemi - The Quantum Thief

SF-bokcirkeln har återuppstått, och den första boken vi avhandlade efter den årslånga dvalan var ingen mindre än Hannu Rajaniemis "The Quantum Thief".

"The Quantum Thief" handlar om Jean le Flambeur, en gentlemannatjuv som sitter fast i ett fängelse där han dag efter dag utsätts för "fångarnas dilemma". Han blir dock fritagen av en ung kvinna vid namn Mieli, som har ett nytt uppdrag för honom - ett uppdrag som kan köpa honom frihet.

Det var många i cirkeln som fann boken bra, men samtidigt så var det en del som hade starka åsikter emot den. Det som talar emot Kvantumtjuven är att den inledningsvis kan upplevas motig. Inte alla uppskattar förvirringen med nya begrepp som aldrig förklaras, bara för att bit för bit känna hur de faller på plats, och en värld öppnas. Jag själv fick kämpa på i början men tyckte det var väl värt det när historien började bli (någorlunda) vettig. Rajaniemis stil är snarlikt new weird, men innehåller både fantasy, hard sf, och litet finska primörer.

Jag kan tycka att boken är litet ojämn, men i det stora hela riktigt underhållande och spännande. Den kanske upplevs litet som svår i början, innan man får kläm på gevulets, sobornost, q-dots och liknande. Jag kan definitivt rekommendera den till andra och ger den 4 q-dots av 5 möjliga. Plus en extra q-dot för att det är Hannu Rajaniemi, och Hannu är cool. Längtar till fortsättningen!!

Sunday 10 June 2012

Sorglig gråtfest

Lite sent omsider har jag läst ut "Innan jag dör" som är  skådespelerskan/författaren Jenny Downhams debutroman. Boken handlar om livet och döden och resan som vi alla gör. Den är välskriven, lättläst och sentimental, och väl värd att läsas. Jag tror detta är en viktig bok för alla ungdomar/vuxna att läsa, dock så bör jag varna för att den kan ge underliga idéer om knark och att bryta mot lagen.

Boken handlar om Tessa Scott, som är döende i leukemi. Från början och slut får vi följa Tessas tankar om livet och döden, utan försköningar. Hon gör en "bucket list", hon angstar över sex och kärlek. "Innan jag dör " tar upp hur det är att dö, att sörja och hur man reagerar. Det är verkligen en sån där bok som får en att komma till insikt om ens egen dödlighet.

Eller som Jenny Downham säger själv i en intervju: "the point I wanted to make is that Tessa can be all of us—looking at life with absolute concentration because she knows better than most that it won’t last. "

Och ni, vet ni att det kommit en filmversion också? "Now is good".

Läs den! Den får fem stjärnor av mig.

Saturday 9 June 2012

I miss the good old days!

Nästa steg i utmaningen är att skriva om en bok som påminner om en tid man saknar. Gick igenom min bokhylla och fann ingenting som påminde mig om någonting jag saknar. Litet konstigt egentligen med tanke på att jag är väldigt sentimental av mig. Men så kollade jag igenom mina bokbilder och såg denna bild av boken "Santa Olivia" av Jacqueline Carey. Direkt kom flashbacks från ett ljusblått hav, stark sol och skvalpande vågor mot en segelbåt. Jag läste Santa Olivia då jag seglade i Kroatien, en resa som var helt underbar, en superhärlig upplevelse för mig som aldrig seglat tidigare - och definitivt inte i det adriatiska havet. Boken var superbra, samt rätt så snabbläst. Jag skrev om den här. Undrar vad som hände med boken. Tror jag gav den till någon?

Och undrar om jag någonsin kommer att få segla igen?

Tuesday 5 June 2012

Kylskåpsbloggeri?!

Utmaning - dag nr 1. En bok som har med något som finns i våra kylskåp att göra. I detta fallet blev det enkelt eftersom jag postat bild nr 1 på Facebook ikväll. Den föreställer ugnsbakad regnbågslax med fetaostpesto, stekt squash och paprika, morötter och nypotäter. Måltiden är numera i min mage (om nom nom), men befann sig i mitt kylskåp tidigare idag.

Då började jag ju osökt tänka på boken som finns på bild nr 2, "Sommar-squash tokolosh" (som jag inte har läst) av Rachel Zadok. Fick den av en bokbloggare i 2009 då jag var med i Pocket & Trix. Bokbloggaren hette "Energikakan" men har tyvärr inte längre kvar sin blogg, verkar det som. Jag skrev om presenten här.  Tyvärr så var den här boken egentligen ingen bok som jag ville ha och den är inte precis på min läslista någon gång i framtiden heller. Ska passa på att skriva ett inlägg någon dag framöver om böcker jag äger men vill ge bort. (Stay tuned!)

Om nom nom

Utmaning!

What you readin hittade en ett-inlägg-om-dagen-utmaning på en annan blogg, om saker vi förknippar med olika böcker. Den verkade kul, så den hakar jag på!

15 böcker som:

1 … har med något som finns i vårt kylskåp att göra.

2 … har med en tid jag saknar att göra.

3 … har med en ovana jag har att göra.

4 … har med något jag ser fram emot att göra.

5 … påminner mig om min barndom.

6 … har med en onödig sak som gör mig ”lycklig” att göra.

7 … har med en plats jag vill till just nu att göra.

8 … har med något nödvändigt ont att göra.

9 … har med en blomma jag tycker om att göra.

10 … har med något uppifrån att göra.

11 … har med en semesterresa jag har gjort att göra.

12 … har med en sak jag aldrig ska göra att göra.

13 … påminner mig om min ungdom.

14 … har med idag att göra.

15 … gör mig glad.

Monday 4 June 2012

Det går trögt...

Håller på att läser "The Enchantment emporium" av Tanya Huff men tycker den är litet trög, har lagt ifrån mig den flera gånger. Någon annan som läst den och har liknande erfarenhet?

Funderar på om det är min egen läströghet eller om det är boken. (Jag tror att det är boken.)

Nåja, ger den ett till försök idag och ser om den går ner.