Sunday 30 August 2009

Laurell K Hamilton - Guilty Pleasures

Den första boken om vampyrjägaren Anita Blake heter Guilty Pleasures. Detta är också namnet på en vampyr-strippklubb som ägs av den mäktige vampyren Jean-Claude. Blake jobbar som zombie animatör (riktigt krasst översatt, jag vet...) vilket innebär att hon återuppväcker döda till zombies. På fritiden så hjälper hon polisen fånga döda vampyrbrottslingar. För detta har hon fått smeknamnet The Executor. Blake har en personlig aversion mot vampyrer eftersom hon tidigare blivit svårt misshandlad av en vampyrbrottsling vid namn Valentine, som hon nu upptäcker fortfarande är vid liv och fortfarande är ute efter henne.

I Guilty Pleasures måste Blake finna en mördare som går runt och slaktar vampyrer, och i jakten på denna så hamnar hon mitt uppe i de mäktiga vampyrernas gängkrig. Hon hamnar snabbt i korselden och skadas svårt. Jean-Claude gör då ett ödesdigert val, vilket räddar henne men samtidigt gör att hon hamnar delvis under hans inflytande. Detta gör de övriga mäktiga vampyrerna arga, däribland en av de äldsta vampyrerna i St. Louis, en liten flicka vid namn Nikolaus. Blake får motstå mordförsök efter försök, samtidigt som hon måste bege sig djupare in i vampyrernas värld för att finna de olika offrens koppling till mördaren.

Efter flertal försök att sammanfatta handlingen upptäcker jag att det var svårare sagt än gjort, dels på grund av att jag inte förstått alla svängarna själv, dels för att det helt enkelt inte går att sammanfatta med en simpel mening. Det känns litet som En vampyrs bekännelse blandat med Miami Vice med en krydda av voodoo och zombies.

Detta är början på en lång serie, och som serie-etta har den öppnat upp många olika trådar som serien senare (antar jag) kommer att spinna vidare på. Hittils verkar den lovande, även om jag inte är helt såld på den. Den är inte helt olik serien om Sookie Stackhouse, det anspelas mycket på lust och på kicken av att bli biten av vampyrerna, vilket känns litet sleezy. Fast till skillnad mot Sookie är Anita helhjärtat emot detta och emot vampyrer i allmänhet, vilket gör att spänningen kvarstår eftersom hjältinnan inte faller för frestelsen redan i första boken.

När det kommer till tantsnusk utlovade titeln mer än den levererade, men jag förstår att de bygger upp förväntningarna för senare invecklingar. Som potentiella romantiska intressen finns - inledningsvis - Jean-Claude, vampyr och Edward, bountyhunter (om Blake är The Executor är Edward 'Death). Jag får ju helt enkelt köpa fortsättningen om jag vill veta hur det skall gå, eller hur?

Boken får en svag trea på romantikskalan.

Wednesday 26 August 2009

SF-bokcirkeln: Alan Campbell - Scar Night

Till dagens möte hade SF-bokcirkeln beslutat sig för ovanstående titel, och vilket lyckoval detta var! Eller var det verkligen det? Beroende på vilken cirkeldeltagare man frågar så var åsikterna rätt så spridda, allt från min generösa femma som sedan blev en fyra och en halv, från en annans väl övervägda 2:a. Så vad är den omtvistade Scar Night då? Jo, tänk er Deepgate, en stad hängandes i kedjor över en mörk abyss. Tänk er Dill, 16-årig ängel, den siste ängeln i Callis, den store ängeln, ätt och Rachel, en s.k. "spine", dvs. yrkesmördare som sätts till att beskydda och lära honom om strid. Blanda in psykopatmördare, kemisk stridsföring, sniglar, en ung man som strävar efter att bli vuxen och vill träda in i sin döde fars fotspår, en något äldre ung kvinna som plågas av känslor som hon vill bli av med, en far som vill hämnas sin dotter... Sätt in allt detta i en fantasybok, eller snarare genrén steampunk, fantasy som utspelar sig i en värld av teknologi på ångteknikens nivå (om jag förstått detta rätt).

Då har ni Scar Night.

Detta var nog den bästa boken hittils i SF-cirkeln och det hamnar snabbt på min lista över "bästa böcker detta år" tillsammans med Fördjupade studier av katastroffysik av Marisha Pessl. Den hade en mörk, ödesmättad stämning, episka strider, romantik (eller åtminstone något som kan leda till romantik), STOR humor, den var välskriven och engagerande...

Andra åsikter om boken, som jag dock till viss del kan förstå, är att den hade stereotypa karaktärer, stundvis förutsägbar handling (inte så mycket, tyckte jag) och för de mer teknikintresserade föll den nog helt enkelt på det faktum att den inte förklarade tekniken bakom den hängande staden nog mycket. En del tyckte det var svårt att se staden framför sig. Jag kunde dock föreställa mig stridscenerna framför mig, och det är så sällan jag lever mig in i böcker på så sätt, så jag tror att det väger upp det ändå. Den fick en 4,5 av mig, tre 4, en 3, en 2. Sen så saknar vi förstås två bedömningar, men de får rapportera in senare om de önskar!

Sunday 23 August 2009

Pocket & Prassel 3.0 - frågeformulär

Nu är det dags för deltagare i Pocket & Prassel 3.0 (jag böt från pyssel till prassel) att rusta upp, gnugga geniknölarna och skicka roliga presenter till varandra. Vi börjar denna utmaning med att svara på ett frågeformulär som En bok om dagen har knåpat ihop, tillsammans med hela utmaningen.

Angående böcker:
*Favoritgenre?
Favoritgenren är fantasy. SF, historiska romaner, chic lit, romaner kommer sedan i den ordningen. All things romantic = bra.

* Favortiförfattare? (Saknas somliga titlar i samlingen eller har du allt?)
Favoritförfattare är Neil Gaiman, där har jag läst/äger Stardust, Neverwhere, American Gods, The Graveyard book, Coraline. China Mieville är en ny favorit, där har jag endast UnLunDun.

* Genre eller författare som du är nyfiken på?
Jag är en love-junkie, och kärlek i alla dess former är underbar. Är intresserad av att läsa fler "regnbågsböcker" och den författare som jag är mest intresserad är Jeanette Winterson, sedan finns det vissa fantasy/sf-titlar som jag vill ha, bland annat Jacqueline Careys Santa Olivia, Elizabeth Bear - New Amsterdam, Ellen Kushner & Shelia Dermans - the Fall of the Kings, Poppy Z Brite - Drawing blood...

Andra böcker/författare som jag vill ha är:
Anders Björkelid - Ondvinter, Haruki Murakami - Fågeln som vrider upp världen, Emma Bull, Margaret Atwood - The handmaids tale, Douglas Coupland - Girlfriend in a coma, Ann Radcliffe - The mysteries of Udolpho, Jose Samargo - Blind, Jasper Fforde - Thursday next, Poppy Z Brite, Patricia McKillip - Ombria in Shadow, Maurice Sendak - Where the wild things are...

* Genre eller författare som undviks på liv och död?
Läser inte deckare och sällan skräckisar exempelvis Stephen King, även om jag tycker om honom som författare.

* Läser du på andra språk än svenska?
Jag läser ofta på engelska.

* Har du någonstans listat böcker som du äger/har läst?
http://fiasreadinglist.blogspot.com/2009/01/bcker-jag-lst-2009.html
http://fiasbibliotek.blogspot.com/
Mitt bibliotek behöver uppdateras, de böcker som inte är inlagda är Charlaine Harris serie om Sookie Stackhouse, Coraline, Swordpoint av Ellen Kushner, och litet andra miscellantulous titlar.

* Hur resonerar du kring att få/ge begagnade böcker?
Jag kan gärna skänka bort en bok som jag själv äger och har läst, och som jag kan rekommendera. Jag vårdar mina böcker ömt, bryter inte ryggen, gör inga hundöron eller (ve och fasa) markerar i texten. Jag förväntar mig att de böcker jag får är i samma skick. De kan självklart vara litet nötta i kanterna, pocketar är oftast inte så bra kvalitet att de håller totalt nyskick efter en läsning, men det som jag inte tolererar är när ryggen ser uppbruten ut. Med andra ord, bättre begangnade böcker går bra.

Angående prassel:
* Eventuella allergier?
Nope.

* Favoritgodis?
Lindts choklad med mint, Marabous schweizernötchoklad, saltlakrits, mint, polkagris, choklad med nougat, choklad med kokos. Läckerols Bonbon (de vita paketen). Marianne (även Fazers mariannechoklad).

* Naturgodis - ätbart eller oätligt?
Har mer och mer börjat ogilla naturgodis...

* Favoritsnacks?
Gillar dillchips och ostbollar, men dessa får ju knappast plats i en M-påse.

* Kaffe eller te? Vilken smak?
Fick just hem två stora kaffepaket med chokladmintsmak. De är goda! I teväg gillar jag fruktiga teer med jordgubb eller skogsbär, men även green tea orient (tror den har litet lakritsrot i sig).

* Kryddar helst med?
Jag fullkomligt avskyr kanel. Brukar krydda med mycket salt i det mesta...

* Vad tycker du verkligen inte om?
Violgodis är äckligt. Gillar inte för söta godisar, det ska gärna vara något som rundar av smaken litet, som nöten i marabous chokladkaka. Utan den hade det nog blivit allt för sött. Gillar inte skumgummi eller sega råttor.

Hoppas detta skall hjälpa min hemliga bokvän! =)
/Fia over and out

Thursday 20 August 2009

Läsvanor

Hänger på läsenkät från Vixxtoria.
De här frågorna rör endast läsning, och böcker som du läser utanför ditt arbete eller dina studier.

(1) Varför läser du böcker? Avkoppling? Information? Spänning? Annat?
Jag läser för att jag vill leva mig in i en värld som är mer spännande än min egen... för att jag inte får nog av romantik, för att jag älskar att diskutera intriger...

2) Vad för slags böcker gillar du? Deckare, hästböcker, romaner, science fiction, historiska romaner, facklitteratur, biografier...
När jag var typ 10 gillade jag hästböcker. Jag kom över det. :)
Historiska romaner, fantasy, sf, chiclit, vanliga romaner...

(3) Vilka böcker har du läst på sista tiden? (1-3 titlar)
Pride and prejudice and zombies, Grunts, Shannaras ättlingar

(4) Finns det någon bok eller någon typ av bok som du aldrig skulle läsa? Varför?
Biografi om idrottsman verkar ganska ointressant.

(5) Finns det någon bok/några böcker som du skulle vilja läsa, men inte har läst?
Oooh JA! Massor med nyheter från SF-bokhandeln, sen den där boken om Bibliotekskatten Dewey...

(6) Säg en riktigt bra bok, som du har läst!
Fördjupade studier i katastroffysik av Marisha Pessl. Årets första bok, årets bästa bok!

(7) Var får du tag på böckerna du läser? Bokhandel? Present? Bibliotek? I mammas och pappas bokhylla? Lån av kompisar? Annat?
99,9 % kommer från SF-bokhandeln i Malmö. Dels på grund av det fina utbudet, dels på grund av den trevliga miljön, dels på grund av de trevliga arbetarna. Jag lånar sällan eftersom jag aldrig kommer hem i tid för att gå till biblioteket, och för att de har dåligt utbud... Mamma har en del bra böcker i sin bokhylla så vi byter ibland böcker. Och så lånar jag massa SF-böcker just nu från folket i SF-cirkeln.

(8) Har du många böcker hemma? Hur många hyllmeter ungefär?
Int något att skryta över, 150 böcker kanske. Min sambo är inte så förtjust i böcker... varken som prydnad eller att läsa dem...

(9) Kommer du ihåg om någon brukade läsa högt för dig när du var liten? Vem? När?
Nej

(10) Hur ofta skulle du säga att man läste för dig? Välj mellan aldrig, ibland, ofta, varje dag/kväll.
Aldrig

(11) Kommer du ihåg vad man läste för dig?
Inget

(12) Brukar du själv läsa högt för någon ibland? Vem? När?
Läste några rader ur Grunts av Mary Gentle för min sambo.

(13) Vad läser du då?
Just nu läser jag inte så mycket, är ganska lästrött. Försöker ta mig igenom Neuromancer av William Gibson men känner att jag inte gör boken rättvisa... försöker med någon lätt chicklit istället...

Monday 17 August 2009

Den öppna dörren (och andra viktorianska spökhistorier)

Den öppna dörren (och andra viktorianska spökhistorier) är en novellsamling sammanställd av Karl G Fredriksson. Den innehåller följande:

Elizabeth Gaskell - Den gamla barnsköterskans berättelse
Dinah M. Mulock - Det sista huset på C-- Street
Rhoda Broughton - Sanningen, hela sanningen och inget annat än sanningen
Mary Elizabeth Braddon - Chrighton Abbey
Amelia B Edwards - Var det en synvilla?
Margaret Oliphant - Den öppna dörren
Mary Louisa Molesworth - Berättelsen om det böljande släpet
"Vernon Lee" (Violet Paige) - Den ondskefulla rösten
Edith Nesbit - Naturlig storlek, i marmor
Violet Hunt - Bönen

De mest minnesvärda var definitivt Den öppna dörren, Den gamla barnsköterskans berättelse, Berättelsen om det böljande släpet, Naturlig storlek, i marmor och Crighton Abbey. Dessa underbara, gammeldags berättelser är perfekta för en mörk, stormig höst under en filt, kanske med tända ljus och en grupp åhörare, eller bara för dig som vill skrämma dig själv ensam. Om man skall ha en samling spökhistorier skall man ha denna!

Sunday 16 August 2009

SF-bokcirkeln: Mary Gentle - Grunts

Senaste boken till SF-cirkeln kommer mer än en vecka efter cirkelns senaste möte. Tyvärr på grund av att jag inte kunde läsa mer än small bite sizes utan att gäspa from time to time... (oj, är min svengelska på väg att bli värre?)

Grunts handlar om en värld inte helt olik Tolkiens om än med flera viktiga skillnader... The Dark Horde, the dark lords armé, består av orcer med marinutbildning... Föreställ er de ändlösa skämten om orcer med vapen av olika slag, gångra det med tusen, så har ni boken i ett nötskal. Den är härligt vitsig och när man tycker att Mary Gentle har nått taket på sin humor slår hon till med nya höjder... Boken handlar om goda och onda väsen som människor, halflings, orcs, dvärgar och alver. Det finns en Dark Lork, en ond necromancer och en god necromancer, bror och syster, som strider mot varandra i den eviga kampen mellan ljus och mörker. The Dark Hordes främsta soldat, Ashnak av Fighting Agaku-stammen, kallas till sin onde härskare där han får i uppgift att hitta det ultimata vapnet för att vinna kriget. Den uppgiften leder honom till halflingbröderna Will och Ned Brandiman, proffesionella tjuvar och bedragare, som är ute efter att stjäla en drakes skatt. Bröderna och Ashnak kommer förstås på fel fot från början, då Ashnak tillfångatar dem och tvingar dem att leda han och hans män till drakens grotta. De anländer till draken och finner skatten, och råkar dessutom finna en förbannelse som förvandlar alla orcerna till *trumvirvel* marinsoldater!

Tråkigt nog har Mary Gentle trots sitt utmärkta koncept lagt in allt för många klyschor för en bok att tåla, och dessutom allt för mycket marinsoldat-handling för min smak. Boken beskrivs som en fantasy med attityd som "moves at a good clip". Det stämmer mycket riktigt att boken har attityd och att den är fartfylld, men ibland blir det faktiskt FÖR mycket fart och för mycket attityd. Trodde inte det var möjligt, men tyvärr är det den bittra sanningen. Boken är full av plötsliga vändningar och för att följa med behöver man alltså vara riktigt på eggen, missar man ett par ord kan man missa något avgörande, och det anser jag vara en faktor som drar ned helhetsbetyget. Man ska kunna läsa en bok snabbt, den ska ge ett bra sammanhang och man ska känna att man har en förståelse av vart boken är på väg. Gentle får för sitt tappra besök en stark trea, för trots förvirringen lyckas hon ändå leverera ett par härliga karaktärer och stor humor.

Vid mötet glömde jag fråga vad de andra gav den för betyg, så vad säger ni andra bokcirklare?

Monday 10 August 2009

Pocket & Pyssel

Jaaa! Nu har det äntligen kommit en ny brevväxlarutmaning från En bok om dagen. Denna gången heter den Pocket & Pyssel och riktar in sig på de pysseltokiga. En sån tok hittar man t ex på denna blogg. Jag är kanske inte så där jättepysslig (man ser mig inte med stickor och garn precis) men jag HAR faktiskt sytt korsstygn och lägger pussel då och då. Dessutom pysslar jag på med katterna, tränar dem i sina martial arts, samt att jag nog skulle tycka det vore jättekul att lära mig något nytt pyssligt... Kanske scrapbooking? Eller så skulle jag nog vilja ha något ihopbyggbart, t ex ett smycke. Eller kanske något fint nytt skrivblock och fina pennor? Äh, idéerna bara bubblar. Ska försöka komma på vad jag HELST av allt vill ha, gärna innan utmaningen börjar.

Pyssel away!

Bokmässan 2009

Jag vill åka på bokmässan men har ingen att åka med... Någon annan som ska dit?

Sunday 9 August 2009

Femton av de mest minnesvärda böckerna

Antar Petras utmaning om Femton av de mest minnesvärda böckerna.
Rules: Don't take too long to think about it. Fifteen books you've read that will always stick with you. First fifteen you can recall in no more than 15 minutes.

Marisha Pessl - Fördjupade studier i katastroffysik
Marian Keyes - Vattenmelonen
Diana Gabaldon - Främlingen
David Eddings - Stenens väktare
JK Rowling - Harry Potter and the Half Blood Prince
China Mieville -UnLunDun
Neil Gaiman - The Graveyard book
Ray Kluun - En sorts kärlek
Anita Shreve - Pilotens hustru
Audrey Niffenegger - Tidsresenärens hustru
Maeve Binchy - I blodbokens skugga
Nora Roberts - Solens diamanter
Ellen Kushner - The privilegie of the sword
Paolo Coelho - Vid floden Piedra satte jag mig ned och grät
Neil Gaiman & Terry Pratchett - Goda Omen

Thursday 6 August 2009

SF-cirkeln: Mary Gentle's Grunts

Due to extensive reading så har jag inte lyckats läsa ut denna bok (ironiskt vad?). Det hela beror på att jag samma vecka har läst den riktigt tjocka Buddenbrooks, så jag hann helt enkelt inte med att läsa ut Grunts. Men en recension kommer så småning om!

Vi hann med litet snack om allt möjligt faktiskt vid sidan av recensionen och det var som vanligt ett mycket trevligt möte.. Bland annat så är det snart dags för en fantastikmässa i Köpenhamn som åtminstone jag och någon mer ur cirkeln tänker bevista. Sen så är det kanske dags för att välkomna litet nya medlemmar. Och så diskuterade vi om våra semestrar och liknande. Tiden bara flög iväg! =)

Nästa gång vi träffas blir det Alan Campbells Scar Night som vi alla verkade rätt så nyfikna på.

Nu är det återigen dags för sömn... men snart, mycket snart är det helg och DÅ minsann blire Glimminge hus medeltidsdagar!

Wednesday 5 August 2009

Svaret på frågan lyder...

1. Neil Gaiman & Terry Pratchett - Goda Omen
2. Markus Zusak - Boktjuven
3. Diana Gabaldon - Främlingen
4. Richard K Morgan - Altered Carbon
5. Susanna Clark - Jonathan Strange och Mr Norrell

Gissade ni rätt?

Tuesday 4 August 2009

Buddenbrooks av Thomas Mann

Nu har jag läst denna gamla klassiker inför den vanliga bokcirkeln. Det var en berättelse om en familj, genom flera generationer ner i leden. Det började i början av 1800-talet och slutade någonstans runt 1870-talet. Buddenbrooks är en borgarsläkt som lever i en köpstad i norra Tyskland, någonstans i närheten av Travemünde. Deras firma Johann Buddenbrooks har gått i arv från far och son och det hela startade med en mycket driftig Buddenbrook för några hundra år sedan...

Familjen Buddenbrook sätter firman före allting annat. Det viktaste för dem är att föra deras goda namn vidare, tjäna mer pengar och upprätthålla sin borgerlighet. När syskonen Thomas, Christian och Antoine växer upp får de snabbt lära sig att deras öde här i livet är att bidra till den Buddenbrookska framgången. För Thomas och Christian skulle detta innebära att de skulle börja arbeta i firman, och för Antoine (eller Tony som hon kallas) att hon skulle gifta sig rikt med en man passande att föra in i firman. När Tony sedan blir introducerad för sin tilltänkta och inte riktigt finner honom attraktiv så skickas hon iväg till en kurort för att komma på bättre tankar. Väl där blir hon förälskad i en son till en simpel fartygskapten, och Tony måste nu välja mellan att göra det bästa för sin familj eller följa sitt eget hjärta.

För Christian blir det Buddenbrookska arvet nog svårast att föra vidare. Christian är en man med vandringslust, och allt för mycket fantasier. Han tröttnar snabbt på köpstaden och ger sig ut i världen, och när han kommer tillbaka så gör hans annorlunda tänkande och underliga idéer att han blir utskrattad i hela staden...


Det Buddenbrookska ödet är något som hela bokcirkeln greps av. Jag skulle egentligen inte säga att boken har en bra handling, men den återger på ett fint sätt det som var mitten av 1800-talets Tyskland. Den har egentligen ingen riktig början eller slut, men Buddenbrooks ätt har ju inte det heller... På många sätt var detta en lättläst och intressant bok, men samtidigt hade den en del mycket tråkiga och onödiga passager skapta enligt den författarstil som fanns då. Helhetsintrycket dras dock ned något av slutet, jag var inte riktigt tillfredställd med historiens slut.

Nu har jag för övrigt läst min första nobelpristagare!

Monday 3 August 2009

Gissa böckerna utifrån förstameningarna

Lazy hade gjort en rolig grej på sin blogg, en frågelek som hon döpte till Gissa böckerna utifrån förstameningarna. Det tyckte jag lät kul så jag *stöldade* den rakt av (så böjer skåningarna sina ord) och plockade fram fem böcker, lagom kända (hoppas det inte blir för enkelt) och voila!
Känn dig utmanad!

1. Det var en fin dag. Alla dagar hade varit fina. Det hade förflutit bra många fler än sju stycken hittils och regn var inte ens påtänkt. Men moln som hopade sig öster om Eden gav för handen att det första ovädret var på väg och att det skulle bli rejält.

2. Först färgerna. Sedan människorna. Det är så jag brukar se saker. Eller det är åtminstone så jag försöker se dem.

3. Vid den första anblicken var det ingen trolig plats för försvinnanden. Fru Bairds pensionat liknade tusentals andra små skotska höglandsställen som år 1945 erbjöd övernattning med frukost på morgonen.

4. Coming back from the dead can be rough. In the envoy corps they teach you to let go before storage. Stick it to neutral and float. It's the first lesson and the trainers drill it into you from day one.

5. Some years ago there was in the city of York a society of magicians. They met upon the third Wednesday of every month and read each other long, dull papers upon the history of English magic.

Den som klarar alla fem vinner... äran.

Saturday 1 August 2009